środa, 21 maja, 2025

Odpowiedz na: wydatki szkoł – pilne!!

Home Forum Sektory Samorządy wydatki szkoł – pilne!! Odpowiedz na: wydatki szkoł – pilne!!

am
Uczestnik

cześć.Pewien czas temu miałam ten sam problem (tzn. wystawianie faktur na zespół obsługujący szkoły i podpisywanie ich przez jego dyrektora)i już go rozwiązałam:
1) sprawdź czy poszczególne szkoły mają odrębne NIP-y (jeśli nie to zalecenie pierwsze: mają mieć)
2) sprawdź jak konstruują budżety – czy każda szkoła ma swój odrębny, z których powinny być finnsowane zakupy niezbędne dla poszczególnej jednostki (jeśli nie mają odrębnych planów finansowych zalecenie drugie: mają mieć)
3) zakupy finansowane z budżetu danej szkoły akceptuje do zapłaty dyrektor szkoły (chyba, że zawarto jakieś porozumienie z zespołem szkół obsługującym szkoły pod względem finansowym, w którym ustalono, że może to robić np. dyrektor zakładu) – jeśli brak takiego porozumienia, w związku z wcześniejszymi poruszanymi przeze mnie zagadnieniami w punkcie 1 i 2 to akceptacji do wypłaty dokonuje zazwyczaj kierownik jednostki z głównym księgowym – poszukaj jeszcze w procedurach kontroli
Pozdrawiam serdecznie