Odpowiedz na: audytor a kontroler wewn.
Home › Forum › Wzajemna pomoc merytoryczna › Wzajemna pomoc merytoryczna › audytor a kontroler wewn. › Odpowiedz na: audytor a kontroler wewn.
na stronie MF było w tej sprawie wyjaśnienie,- nie wiem czy jest, bo nie sprawdzałam,- pytanie brzmiało, czy audytor wewn. może być zatrudniony w komórce kontroli wewn
Odp. MF
Ministerstwo zaleca tworzenie odrębnych komórek organizacyjnych bądź samodzielnych stanowisk pracy, ze wzgl. na zachowanie niezależności audytorów wewn., których zadaniem jest tylko i wyłącznie przeprowadzanie audytu wewn.
Jeżeli jednak, w szczególnie uzasadninych przypadkach, kierownik jednostki (i dyrektor generalny) zdecyduje, że nie ma takiej możliwości, dopuszczalne jest tymczasowe prowadzenie audytu wewn. przez audytora zatrudnionego w komórce kontroli pod warunkiem, że:
– kierownik komórki kontroli i audytu wewn. będzie spełniał warunki określone dla audytora wewn.
– zadania audytora, zatrudnionego w komórce audytu wewn. o kontroli, nie będą obejmowały kontroli wewnętrznej (a więc np. przygotowania procedur wewn. kontroli finansowej lub sprawowania kontroli określonej w tych procedurach). To tyle teoria. U mnie tj. w UM
stanowiska są osobne jakby samodzielne ale jedno Biuro. Procedury kontroli finans. moim zdaniem powinni opracować wspólnie i finansowy i prawny i zamówienia publiczne.,organizacyjny,-
Pozdrawiam aw