Odpowiedz na: I po egzaminie…..
Home › Forum › Egzaminy › egzaminy › I po egzaminie….. › Odpowiedz na: I po egzaminie…..
[QUOTE BY= audytor15] szczerze mówiąc jestem audytorem i niezmiernie zdziwiła mnie ta wypowiedź. W moim przekonaniu jednym z głównych zadań audytu jest ocena wiarygodności sprawozdania finansowego czego nie da się zrobić bez wiedzy w zakresie rachunkowości i to niestety budżetowej bo w takich jednostkach pracuje wiekszość z nas. Moim zdaniem jeśli chcemy budować prestiż naszego zawodu to musimy unikać postawy że w razie czego powołam rzeczonawcę. Istnieje taka możliwość ale w praktyce jest to rzadki wyjątek, a nie reguła, bo trzeba się zastanowić po co jednostce audytor skoro bedzie ciągle musiała ponosić koszty rzeczoznawców.
pozdrawiam i życzę powodzenia na egzaminie.
jaaasne. Tak samo znasz sie na IT ,że możesz robic zadania na temat skłonnosci sieci Lan do sieci WAN i implikacji paralelnych systemów kompatybilności informatycznej. Badanie wiarygodności jest akurat na czwartym miejscu w głównych zadaniach audytu a nie na pierwszym. Przypominam Ci tez że bilans w ENRONIE był sliczny i policzony do ostatniego centa po przecinku ( na pewno tam audytor nie chciał się narazac swoim pryncypałom niewiedzą na temat zasad wypełniania z pamięci rubryczek) Własnie dlatego taka jest opinia o audytorach wewnętrznych ,ze znaja sie na wszystkim czyli niczym.
Gdybym robił audyt księgowy – wziąłbym rzeczoznawce na te elementy na których z n a m s i e w s t o p n i u u n i e m o ż l i w j a ją c y m spokojne zakonczęnie sprawozdania adnotacją: ” przeprowadzono zgodnie ze Standardami Profesjonalnej Praktyki Audytu Wewnętrznego” z naciskiem na Profesjonalnej( zajrzyj do standartów co tam jest napisane w tym miejscu.
Nie no matko wkurzyłem sie.sorry.koniec [/QUOTE]