Odpowiedz na: ustawa o fin. publ.
Home › Forum › Sektory › Samorządy › ustawa o fin. publ. › Odpowiedz na: ustawa o fin. publ.
Ja też miałem zdawać 21 a teraz nie wiem co robić, czy odłożyć ksiązki na półkę czy dalej się uczyć. Chyba odłożę wszystkie ustawy a zabiore się tylko za ryzyko, standardy i metodyki. Jeśli zrobią tak, że audytorem może zostać tylko ten kto ma uprawnienia biegłego rewidenta, CIA itd. to będzie to trochę przypominało sytuację jaka miała miejsce w Warszawie za komuny. Nie dostaniesz pracy w Warszawie bo nie masz meldunku, a nie dostaniesz meldunku bo nie pracujesz w Warszawie czyli nie będziesz audytorem bo nie masz CIA a nie masz CIA boe nie jesteś audytorem. Myślę, że rozwiążą to w taki sposób, że audytorem będzie osoba posiadająca któryś z uznanych certyfikatów ale będą musieli coś zrobić z dostępem do uzyskania danego certyfikatu. Jeśli nie to będzie gorzej niż z korporacjami prawniczymi. A może wystarczy np. wykształcenie wyższe o kieruku prawo, administracja lub ekonomia + studia podyplomowe z audytu lub kontroli wewnętrznej + staż pracy w audycie lub kontroli + kursy i szkolenia. Myślę, że to możliwe bo przemawia za tym delegacja zawarta w art.51 ust. 2 autopoprawki. Chyba, że zastosują sobie tylko znaną wykładnię.