środa, 12 lutego, 2025

CPE

Home Forum Egzaminy egzaminy CPE

Oglądasz 12 wpisów - 1 z 12 (wszystkich: 12)
  • Autor
    Wpisy
    goldy
    Uczestnik

Czy ktoś z Was przeliczał ile będzie kosztować utrzymanie tytułu CIA lub CGAP rocznie? Ostatnie informacje jakie otrzymałam „trochę” mnie zaniepokoiły, co rocznie trzeba mieć 20 punktów CPE /przy dwóch egzeminach podobno 2 razy tyle/ a 20 punktów to szkolenia za około 6-7tys. zł 😯 😈
    Ciekawa jestem jakie macie informacje na ten temat, nie ukrywam, że licze na jakieś pozytywne 😀

Pozdrawiam

mors
    Uczestnik

z tego co słyszałam tak właśnie jest 😥 dlatego mając egzamin min fin zrezygnowałam z dodatkowych…

goldy
    Uczestnik

no właśnie, to jest ogromna przeszkoda 😥
    chętnie bym się zmierzyła z egzaminami międzynarodowymi ale o ile jakoś zgromadzę fundusze na sam egzamin to podtrzymanie kwalifikacji już jest poza moim zasięgiem
    Słyszałam również, że jeśli nie zdobędzie się tych CPE to odbierają tytuł 👿

meg
    Uczestnik

No to już wiemy dlaczego zlikwidowano egzamin ministerialny 👿 😈

izmi
    Uczestnik

meg –
    ptaszki ćwierkają, że nikt nie pcha się drzwiami i oknami do audytu, żeby było śmieszniej – wręcz uciekają ludzie i ludziska z aw, więc wreszcie nareszcie zauważono braki i snują plany powrotu do egzaminu minfinkowego 😈
    no ale tylko snują na razie…

u mnie świeci pięknie słoneczko, zaczynam weekendzik i jest siuperowo 😆
    życzę zatem wszem i wobec ciepłego, miłego i spokojnego /w domyśle: wolnego od pracy zawodowej/ weekendu :smile::smile::smile:

meg
    Uczestnik

No proszę … jak ładnie te ptaszki ćwierkają :mrgreen:
    zazdroszcze Ci tego słoneczka .. u mnie buro i ponuro (za oknem oczywiście 😀 )
    Pozdrowienia

szymonek123
    Uczestnik

pkt CPE można uzyskać np. biorąc udział w otwartych spotkaniach kół IIA Polska. W ramach tych spotkań osoba z CIA szkoli (za darmo) i też sobie nalicza pkt. Swoi szkolą swoich..

goldy
    Uczestnik

a ile punktów można uzyskać na takim szkoleniu? czy uda się zebrać wymagane 20? rozumiem, że o tych szkoleniach wiedzą członkowie IIA. Dawniej pomimo opłaconej składki nie wiedziałam o szkoleniach darmowych, te które przychodziły do „darmowych” nie należały…

iska
    Uczestnik

kiedyś słyszałam, że uczestnictwo w spotkaniach IIA (tych któe kiedyś były co miesiąc) pozwala zdobyć jakieś punkty.
    Niestety nie wiem ile punktów i czy to jest sprawdzona informacja

wt
    Uczestnik

Zdałem egzaminy CIA oraz CFSA i w związku z tym muszę raportować 80 godzin za okres dwuletni. Zamierzam czasem skorzystać z kursów on-line oferowanych np. przez IIA Global czy Gleim Publications (przykładowo, nie chcę reklamować tutaj żadnej konkretnej oferty 🙂 ). Pakiet zawierający co najmniej 40 godzin kosztuje 300-400$ (przy czym można wybrać sobie odpowiadające kursy). To jest koszt porównywalny z dowolnym dwudniowym szkoleniem oferowanym przez firmy szkoleniowe w Polsce. Oczywiście trzeba jako tako znać angielski, ale dla mnie jest to jeden z korzystnych sposobów na wypełnienie wymogów CPE.

goldy
    Uczestnik

Czyli szkolenie on-line za 300-400 dolarów da 40CPE? To by było opłacalne bo uzyskanie 40CPE w Polsce to koszt około 6tys zł licząc najtańsze wersje.
    A tak przy okazji WT rozumiem, że w przypadku posiadania dwóch tytułów ilość wymaganych punktów CPE nie podwaja się?

wt
    Uczestnik

[QUOTE BY= Goldy] rozumiem, że w przypadku posiadania dwóch tytułów ilość wymaganych punktów CPE nie podwaja się?[/QUOTE]

Zależy, jakie to certyfikaty. Podam przykłady.

Wymóg dla CIA to 80 godzin w okresie dwuletnim, dla CFSA (i CGAP) – to 40 godzin. IIA przyjmuje, że w przypadku osoby posiadającej CIA wymogi CPE dla CFSA (CGAP) są spełnione automatycznie, jeśli spełnisz wymogi CPE dla CIA.

Inaczej będzie, jeśli certyfikaty wydane są przez różne organizacje.
    Ostatnio otrzymałem certyfikat CFE, dla którego wymóg CPE to 20 godzin rocznie. Czyli teraz muszę raportować 80 godzin do IIA co 2 lata oraz 20 godzin do ACFE corocznie. Nie musi to jednak oznaczać, że co roku powinienem mieć 60 godzin (uśredniając), ponieważ niektóre szkolenia dotyczące CIA będzie można również zaraportować do ACFE, o ile zakres tematyczny będzie odpowiedni.

A co do kosztu kursów on-line, które wymieniłem wcześniej, to sprawdziłem przed chwilą ofertę Gleim Publications. Dokładne dane są takie: 20 godzin – 160$, 40 godzin – 280$, 100 godzin – 600$.

Oglądasz 12 wpisów - 1 z 12 (wszystkich: 12)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.