dokumenty księgowe
- This topic has 3 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, and was last updated 18 years temu by .
Oglądasz 4 wpisy - 1 z 4 (wszystkich: 4)
Oglądasz 4 wpisy - 1 z 4 (wszystkich: 4)
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
Czy księgowy jednostki budżetowej może zaniechać załączania w poczet dokumentacji księgowej list płac potwierdzających wypłaty dla pracowników (bezgotówkowe). procedury wewnętrzne tego nie określają. według mnie listy wypłat powinny być załączane w poczet dokumentacji księgowej jako dowody źródłowe. dokumentacja numerowana jest od początku okresu sprawozdawczego w odniesieniu do zapisów w księgach jednostki, a polecenie księgowania to w tym przypadku „żeden” dowód. nawet nie można wykonać poprawnie kontroli wewnrznej… i sprawdzić jej wykonania. Pozdrawiam!
To nie macie „Instrukcji obiegu i kontroli dokumentów” w której byłoby to zawarte?
Jednostki które, sprawdzam nie posiadają takiej dokumentacji, a jeżeli ją mają to niedostosowane do prowadzonej rachunkowości… stąd moje wątpliwości. bardzo miałam nieprzyjemną rozmowę z księgową której zaleciłam wpinanie w poczet dokumentacji list płac. Stwierdziła, że PK wystarczy. ale mi nie wysatrczy… ja chcę jeszcze dowody źródłowe.
Myślę, że jednak wystarczy PK w treści odnoszący się do daty i nr-u listy płac. Listy płac mogą być osobno przechowywane ze względu na inny okres wymagany do ich przechowywania niż pozostałych dowodów księgowych. Poza tym może to być wygodniejsze ze względów technicznych i wcale nie ogranicza mozliwości sprawdzenia poprawności ich sporządzenia.
Serwis Audyt.Net to także forum wymiany wiedzy i informacji, projektów dokumentów roboczych audytu, doświadczeń zawodowych oraz możliwość samokształcenia i doskonalenia umiejętności zawodowych.
Serwis PAW to platforma rozwoju, integracji i wzajemnego wsparcia w środowiska zawodowego związanego z audytem.
Kontakt do nas: paw@audyt.net
© 2015 - 2020 Praktyczny Audytor Wewnętrzny, Audyt.Net