Witam wszystkich co byli. Jakie wrażenia?Podzielmy sie z tymi,co juz po i z tymi co jeszcze przed. No i z tymi co w trakcie… 😀
na początku to chciałam od razu wyjść. nie wiedziałam o co chodzi. potem coś wyskrobałam, ale trudno powiedzieć jak to będą oceniać
Witam wszystkich. Również pisałam egzamin w poniedziałek i muszę przyznać, że nawet w najbardziej pesymistycznych scenariuszach nie myślałam, że zadanie będzie tak ciężkie. Trzymam kciuki wszystkich którzy pisali i za siebie także żeby nam się dało, bo obawiam się że kolejne egzaminy bedą coraz trudniejsze do zdania. Pozdrawiam
Z racji tego, iż na forum nie można używać słów powszechnie uważanych za obraĽliwe, nie mam nic więcej do dodania… 🙄
Ale powiem tylko, że „coś tam naskrobałem”
A czy możecie powiedzieć jakie było zadanie?
Wymień czynniki ryzyka wrodzonego „w wykorzystaniu funduszy unijnych”, przyporządkuj je do poszczególnych typów:
– obiektywne
– subiektywne
– obliczeniowe
– historyczne
oraz wykaż korelację pomiędzy okreslonym czynnikiem, a określonym ryzykiem, na zasadzie:” zbyt długie przebywanie na słońcu, może doprowadzić do ryzyka wystąpienia udaru słonecznego”
Powyższe w oparciu o wszystkie fundusze unijne, nie opierać się na jakimś konkretnym.
To wyżej napisałem, bez kartki, czyli z głowy,m czyli z niczego (czytaj mniej więcej tak brzmiało zadanie)
No to widzę,że nie tylko ja byłem zaskoczony i musiałem sie ograniczyc do „naskrobania czegoś”. Kobieta siedząca przede mna dostała jakichs drgawek jak odwróciła kartke z zadaniem.Była 2 raz,więc chyba podwójny stres przezyła.I generalnie dało sie odczuć poruszenie jak zobaczylismy zadanie
Kobieta za mną powiedziała na głos to, co ja pomyślalem, kiedy odwróciliśmy kartki.
Ale ktoś wymyslający to zadanie miał fantazję.
W mojej grupie było podobnie. Podaj definicje ryzyka wewnetrznego.Wymień czynniki ryzyka wewnętrznego „w wykorzystaniu funduszy unijnych”,wykaż korelację pomiędzy okreslonym czynnikiem, a określonym ryzykiem, na zasadzie:” jesdli sa chmury,tro jest ryzyko że będzie padał deszcz” oraz wskaż jak dobrze pamietam czynności podjete w celu zmniejszenia ryzyka.
Powyższe w oparciu o wszystkie fundusze unijne, nie opierać się na jakimś konkretnym
Moje zaskoczenie było mniej więcej takie samo jak poprzedników wypowiadajacych się . Martwi mnie tylko sposób oceny tychże zadań, ponieważ może on być (jak zwykle przy zadaniach audytowych ) subiektywny . Czas pokaże . Wyniki za około miesiąc – podobno.
A propos oceny zadania, jak i całego egzaminu:
skoro i tak jesteśmy postrzegani jako „Alfy i Omegi” 🙄 , to jaki by nie był efekt tej oceny, wypowiem nieśmiertelne: „wiedziałem, że tak będzie” …a cso, nie mogiem? 😳
wyniki za miesiąc? skąd te informacje? myślę że faktycznie komisja będzie miała ubaw z tego co nabazgraliśmy. i ciekawe właśnie w jaki sposób to ocenią
Ja się powoli boję, że zdam pisemny,a potem będzie mało czasu przygotować się do ustnego! 😯 Na razie odpoczywam, chyba mi się należy? Mam nadzieję że będą mieli zabawę czytając nasze „wypociny” i doceniąnaszą twórczość! 😆
trochę mnie pocieszyliście, że to nie tylko ja pisałam co mi do głowy przyjdzie. zaskoczyli mnie i tym zadaniem i wytycznymi Intosai. zupełnie nie wiem czy zdam ten pisemny czy nie; uczyć się do ustnego czy nie? na razie też wypoczywam, bo pewnie że się należy, ale w końcu kiedyś trzeba będzie przysiąść.
Serwis Audyt.Net to także forum wymiany wiedzy i informacji, projektów dokumentów roboczych audytu, doświadczeń zawodowych oraz możliwość samokształcenia i doskonalenia umiejętności zawodowych.
Serwis PAW to platforma rozwoju, integracji i wzajemnego wsparcia w środowiska zawodowego związanego z audytem.
Kontakt do nas: paw@audyt.net
© 2015 - 2020 Praktyczny Audytor Wewnętrzny, Audyt.Net