poniedziałek, 19 kwietnia, 2021

egzamin MF 5.wrzesnia

Home Forum Egzaminy egzaminy egzamin MF 5.wrzesnia

Oglądasz 15 wpisów - 1 z 15 (wszystkich: 40)
  • Autor
    Wpisy
  • #1257
    marcin
    Uczestnik

    witajcie. widzę, że wszyscy o ym samym 😀 więc ja też. również zdaję egzamin 5 września i nie mam za bardzo dostępu do pytań testowych i zadań egzaminacyjnych… jeśli ktoś mógłby pomóc, to super. a poza tym stres zaczyna już wychodzić. pozdrawiam wszystkich.

    #1258
    makao9
    Uczestnik

    czesc marcin. ja rowniez zdaje 5 wrzesnia. od piatku zaczynam kurs w wawie w IRIP a ty chodziles na jakis kurs czy sam sie uczysz. napisz do mnie na maila paw@audyt.net

    #1307
    emus
    Uczestnik

    Ja też przyjadę 5 września. Do zobaczenia.

    #1309
    Anonim
    Nieaktywny

    marcin, pytania są na stronie internetowej MF! ja tez wybieram sie 5 wrzesnia

    #1311
    mariagmm1
    Uczestnik

    witam wszystkich w gronie zdających 5 września! a jak z przygotowaniem.

    #1518
    makao9
    Uczestnik

    ucze sie najpierw z audytu na pozniej zostawiam sobie pozosta;le nudnosci. modle sie o szczescie na egzaminie.

    #1602
    emus
    Uczestnik

    Zauważyliście, że równo za miesiąc będziemy pisać test i rozwiązywać zadanie. Napewno będzie nas wielu i to na własne życzenie. W domu przestawiłam sobie biurko tak żeby spoglądać na chmury i mieć kontakt z synem, który dokazuje na podwórku. To wszystko co mam z ładnej pogody. Tyle sobie obiecuję po egzaminie. Miło będzie realizować, bo na razie ciężko …

    #1627
    adela
    Uczestnik

    Cześć zdającym
    Uważam, że z teorii wystarczą: podręcznik MF i Czereińskiego( chociaż nie ma go w wykazie), oraz rozporządzenia MF. Natomiast do rozwiązania zadań potrzebna by była jakaś praktyka, lub szkolenie. Jak pracujecie w jsfp, to ustewy o finansach publicznych i rachunkowości macie w jednym palcu. Do tego trochę wiadomości z kpa i ustaw samorządowych i egzamin macie z głowy.
    Powodzenia
    Zbyszek

    #1630
    ryszard
    Uczestnik

    Witam !! Poniewaz wspolpracuje z czescia osob z PAW-ia w temacie udzielania wskazówek do egzamniu, pozwole sobie przekazac garsc uwag w temacie egzamn MF:
    Po pierwsze podstawowe akty prawne: art 35 Ustawy ofp.i czywiscie cała Ustawę fp,Rozporzadzenie w sprawie przeprowadzenia audytu wewnętrznego,Standardy Audytu Wewnętrznego i Standardy Kontroli Finasowej,Karta Audytu Wewnwtrznego i Kodeks Etyki,Podrecznik MF ,/wszystko na stronie MF/
    Ksiazka Czerwinskiego ostatnie wydanie /szara/,
    Książka Knedlera i Stasika /nagroda PAW/”Oszacowanie Ryzyka” MC Namee/przeklad Knedlera.”Audyt w pytaniach i odpowiedziach „Krzemień i Winiarska/naprawde dobre opracowanie!!!/,Ksiązka Grocholskiego i zespołu,
    Rachunkowosc budzetowa Winiarskiej ,moze byc Zysnarskiej,, oraz „Polskie prawo finansowe”..
    Oczywiscie pozostałe akty prawne :KPA,Ustawa „Prawo zamowien publicznych” Ustawa O ochronie danych osobowych ,sluzbie cywilnej,Konstytucja itp…itp…
    To tylko niektóre, ale moim zdanie podstawowe,
    Zadania audytowe powinniscie rozwiazywac /a nie wykuwac na pamięc/dopiero po opanowaniu testów zamieszczonych na stronie netowej i wczesniej opanowaniu w/w aktów prawnych..
    Poprzez PAW mozecie sie prosze sie zwracac do mnie z pytaniami ,niedlugo zamieszczę na PAW moje rozwiązanie zadań z 11 kwietnia a dotyczyły Funduszy Europejskich.
    Z grupy PAW w tym temacie Funduszy bardzo dobrze sobie radzi hanus23..Oraz istotnie pomogła Olivkova w opracowaniu ryzyka wrodzonego…..Prosze zapoznać sie z postem PAW na forum w sprawie egzamnu listopadowego i stanowiska w tej sprawie PAW.
    Egzamin jest i byl trudny ,chociaz skala zadan II czesci pisemnej egzaminu byla bardzo zróznicowana.
    O ustnym porozmawiamy pozniej,,
    Na dalsze pytania, odpowiem wszystkim osobom z PAW :wyłacznie uztkownikom ktore podchodza do egzaminu MF .Jesli sa koleżanki i koledzy a chcieliby podzielic sie wiedza z przyszłymi AW, mile widze w naszym zespole…
    Ryszard

    #1632
    makao9
    Uczestnik

    Na stronie mf sa przykladowe pytania testowe, jest ich całkiem sporo. Zaznaczyliscie juz prawidlowe odpowiedzi ? Podzielcie sie. :-)))
    Ciekawe na ile jest prawdopodobne ze czesc pytan sie powtórzy. Pozdrawiam

    #1633
    ryszard
    Uczestnik

    Na postawie własnych doświadczeń i info osob które zdawały egzamin,znaczna ilośc pytan testowych na egzaminie była podobna albo bardzo zbliżona do opublikowanych na stronie internetowej.Ilośc ta wahała się w granicach 32 do 38 pytań na różnych sesjach.U mnie bylo to dokładnie 35 pytań zbliżonych ,podobnych tak ,ze będąc dobrze przygotowanym mogłem bez trudu odpowiedziec na nie prawidłowo.
    Prosze pamiętac ,ze kązde pytanie testowe poprzez mała zmianę slowa ,czy kolejnosci oraz male korekty z strony internetowej na egzaminie
    bedzie już inne..
    Jesli się więc ma się opanowany material jest do pokonania.
    Jest istotne.aby ,maksymalnie zdobyc ilośc punktów na tescie/max 50/ ,bo daje to większą pewnosc,iz na czesci drugiej gdzie maksymalnie można zdobyc 30 punktów, w przypadku zadań skomplikowanych, łatwiej osiagnięcie wymagany pułap.. no i oczywiscie przejdziecie do ustnego.
    Dlaczego podaje skomplikowanych ?
    Dlatego ,że na niektórych egzaminach, czesc druga pisemna była stosunkowo prostsza np.diagramy,kontrole w porównaniu do ostatniego egzamniu z 11 kwietnia z funduszy Strukuralnych, czy egzaminu z 28 pażdziernika 2004 roku.
    Radzę więc „mocno” i dokładnie rozpracować częsc testową/50 punktową/ ,by bylo nieco łatwiej walczyc ,na częsci drugiej pisemnej./30 punktową/
    Dzielę sie swoja opinia z tematyki egzaminacyjnej,mysle ,że inni również przedstawią swoje , uwagi w tej sprawie..
    Zycze „połamania”
    Ryszard

    #1713
    makao9
    Uczestnik

    przesylam troche pytan egzaminacyjnych. niestety nie mam prawidlowych odpowiedzi , pomozcie znalezc prawidlowa odpowiedz.

    141. Ustawa o finansach publicznych nie przewiduje:
    (a) przeprowadzenia przez Ministra Finansów ocen stosowania przepisów ustawy w zakresie audytu wewnętrznego
    (b) możliwoœci powołania rzeczoznawcy przez audytora wewnętrznego
    (c) możliwoœci przeprowadzenia audytu poza planem
    (d) możliwoœci rozwišzania stosunku pracy z audytorem wewnętrznym bez zgody GIAW

    142. Ustawa o finansach publicznych podaje następujšcš definicję audytu wewnętrznego
    (a) jest to zespół czynnoœci, których celem jest wykrycie i pocišgnięcie do odpowiedzialnoœci osoby, która naruszyła dyscyplinę finansów publicznych
    (b) jest to kontrola sprawozdań finansowych i budżetowych sprawowana przez niezależnego i obiektywnego audytora wewnętrznego
    (c) jest to ogół działań, poprzez które kierownik jednostki uzyskuje niezależnš i obiektywnš ocenę funkcjonowania jednostki w zakresie gospodarki finansowej pod względem legalnoœci, gospodarnoœci, celowoœci, rzetelnoœci, a także przejrzystoœci i jawnoœci
    (d) jest to porównanie stanu faktycznego na kontach analitycznych z dowodami księgowymi

    143. Utworzenie nowego ministerstwa wymaga :
    (a) zmiany Konstytucji
    (b) wydania ustawy
    (c) wydania rozporzšdzenia Rady Ministrów
    (d) wydania dekretu

    144. Utworzenie, połšczenie, podział, zniesienie gminy następuje w drodze:
    (a) ustawy
    (b) rozporzšdzenia Rady Ministrów
    (c) rozporzšdzenia Rady Ministrów po przeprowadzeniu konsultacji
    (d) uchwały rady gminy

    145. Uznanie administracyjne polega na:
    (a) uprawnieniu administracji do kształtowania skutków lub stanu prawnego w ramach swobody pozostawionej przez przepisy materialne i w ramach obowišzujšcych reguł postępowania
    (b) uprawnieniu administracji do kształtowania skutków lub stanu prawnego w zależnoœci od potrzeb uznanych przez administrację ale przy zastosowaniu pewnych reguł postępowania
    (c) uprawnieniu administracji do dokonywania rozstrzygnięć na podstawie swobodnej oceny dowodów
    (d) każde z powyższych

    146. Veto prezydenta wobec ustawy oznacza:
    (a) unieważnienie obowišzujšcej ustawy
    (b) brak zgody na podpisanie ustawy uchwalonej przez Sejm i zaaprobowanej przez Senat
    (c) zawieszenie obowišzywania ustawy na czas oznaczony
    (d) żadne z powyższych

    147. W aktach stałych umieœcimy
    (a) imienne upoważnienie do przeprowadzenia audytu wewnętrznego
    (b) sprawozdanie wstępne
    (c) protokół z narady otwierajšcej
    (d) dokumenty zawierajšce opis procedur kontroli finansowej

    148. W bilansie wykazuje się
    (a) aktywa, aktywa netto i zobowišzania
    (b) aktywa i fundusze
    (c) aktywa i zobowišzania
    (d) nic z powyższych

    149. W budżecie państwa tworzy się rezerwę ogólnš nie wyższš niż:
    (a) 2% dochodów budżetu
    (b) 0,2% wydatków budżetu
    (c) 1% nadwyżki budżetowej
    (d) 2% dochodu narodowego

    150. W formach „brutto” gospodarki budżetowej finansowana jest działalnoœć :
    (a) zakładu budżetowego
    (b) jednostki budżetowej
    (c) funduszu celowego
    (d) œrodka specjalnego

    151. W jednostce sektora finansów publicznych osobš odpowiedzialnš za rachunkowoœć jest:
    (a) główny księgowy
    (b) kierownik jednostki
    (c) osoba prawna, z którš kierownik jednostki zawarł stosownš umowę na piœmie
    (d) każda z tych osób

    152. W przypadku zagrożenia realizacji ustawy budżetowej decyzję o blokowaniu planowanych wydatków budżetu państwa podejmuje:
    (a) Rada Ministrów
    (b) Minister Finansów
    (c) Rada Ministrów
    (d) Sejm na wniosek Sejmowej Komisji Finansów Publicznych

    153. W rachunkowoœci budżetowej istotne jest prowadzenie ewidencji kosztów według szczegółowego układu :
    (a) rodzajowego
    (b) kalkulacyjnego
    (c) kalkulacji œrodków trwałych
    (d) wszystkie te ewidencje

    154. W sprawach o szczególnym znaczeniu dla państwa może być przeprowadzone referendum ogólnokrajowe, które ma prawo zarzšdzić:
    (a) Sejm lub Prezydent RP za zgodš Senatu
    (b) Sejm lub Senat
    (c) Sejm, Senat lub Prezydent RP
    (d) Sejm na wniosek grupy co najmniej 500 tysięcy obywateli polskich posiadajšcych prawo wyborcze do Sejmu

    155. W sprawozdaniu z przeprowadzonego audytu nie powinno się znaleŸć:
    (a) oznaczenie zadania audytowego
    (b) szczegółowy opis wszystkich działań jednostki
    (c) cel i zakres zadania audytowego
    (d) streszczenie dla kierownictwa

    156. W trakcie realizacji zadania audytowego
    (a) audytor wewnętrzny może odbywać narady z pracownikami komórki, w której jest przeprowadzany audyt wewnętrzny
    (b) audytor wewnętrzny może odbywać narady z pracownikami komórki, w której jest przeprowadzany audyt wewnętrzny i kierownikiem jednostki
    (c) audytor wewnętrzny może odbywać narady z kierownikiem komórki, w której jest przeprowadzany audyt wewnętrzny
    (d) audytor wewnętrzny może odbywać narady z pracownikami i kierownikiem komórki, w której jest przeprowadzany audyt wewnętrzny

    157. W ustawie o finansach publicznych wymieniana jest zasada:
    (a) szczegółowoœci budżetu
    (b) jawnoœci budżetu
    (c) jednoœci materialnej budżetu
    (d) zupełnoœci budżetu

    158. Właœciwoœć rzeczowš organu administracji publicznej ustala się
    (a) Według przepisów o zakresie jego działania
    (b) według przepisów ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji
    (c) w szczególnym postępowaniu w sprawie rozstrzygania sporów kompetencyjnych
    (d) w postępowaniu przed Naczelnym Sšdem Administracyjnym

    159. Wojewoda jako zwierzchnik zespolonej administracji rzšdowej w województwie:
    (a) doradza kierownikom zespolonych służb, inspekcji lub straży wojewódzkich
    (b) kontroluje kierowników zespolonych służb, inspekcji lub straży wojewódzkich
    (c) nadzoruje kierowników zespolonych służb, inspekcji lub straży wojewódzkich
    (d) kieruje zespolonš administracjš rzšdowš i koordynuje jej działalnoœć

    160. Wskaż nieprawdziwe stwierdzenie
    (a) wstępny przeglšd ma na celu zapoznanie audytora z badanym okresem
    (b) w trakcie wstępnego przeglšdu audytor dokonuje szczegółowego testowania badanego obszaru
    (c) wstępny przeglšd ma na celu zidentyfikowanie istniejšcych mechanizmów kontroli
    (d) wstępny przeglšd pozwala na uzyskanie informacji ułatwiajšcych przeprowadzenie zadania audytowego

    161. Wskaż nieprawidłowe stwierdzenie
    (a) w trakcie przeprowadzenia zadania audytowego wszystkie zmiany programu zadania audytowego sš niedopuszczalne
    (b) jednš z technik używanych przez audytorów jest rozpoznawcze badanie próbek
    (c) podczas analizy obszarów ryzyka w trakcie rocznego planowania audytor może brać pod uwagę wyniki wczeœniej prowadzonych audytów
    (d) wszystkie odpowiedzi sš prawdziwe

    162. Wskaż przesłankę stwierdzenia nieważnoœci decyzji :
    (a) decyzja została skierowana do osoby nie będšcš stronš w sprawie
    (b) strona bez własnej winy nie brała udziału w postępowaniu
    (c) decyzja wydana została w wyniku przestępstwa
    (d) wszystkie z powyższych

    163. Wskaż przesłankę wznowienia postępowania:
    (a) decyzja dotyczy sprawy już poprzednio rozstrzygniętej innš decyzjš ostatecznš
    (b) wydana została z naruszeniem przepisów o właœciwoœci
    (c) decyzja została wydana bez uzyskania wymaganego prawem stanowiska innego organu
    (d) wszystkie powyższe

    164. Wyboru oferty najkorzystniejszej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, którego wartoœć przekracza kwotę 30 000 EURO dokonuje:
    (a) komisja przetargowa
    (b) przewodniczšcy komisji przetargowej
    (c) kierownik jednostki
    (d) zespół ekspertów

    165. Wydatki budżetu dzielš się na:
    (a) bieżšce i inwestycje
    (b) bieżšce, obsługę długu i majštkowe
    (c) bieżšce, spłatę długu publicznego i majštkowe
    (d) bieżšce, spłatę długu i udziały w spółkach publicznych

    166. Wydatki budżetu państwa sš przeznaczone na:
    (a) opłaty od poręczeń i gwarancji Skarbu Państwa
    (b) wpłaty zysku do NBP
    (c) dotacje na zadania okreœlone ustawami
    (d) dotacje przedmiotowe do systemu bankowego

    167. Wydatki publiczne powinny być dokonywane
    (a) w sposób celowy i oszczędny, umożliwiajšcy terminowš realizację zadań, w wysokoœci i terminach wynikajšcych z wczeœniej zacišgniętych zobowišzań
    (b) zgodnie z zasadami uczciwoœci i rzetelnoœci
    (c) po analizie nakładów i efektów
    (d) w pierwszej połowie roku obrachunkowego

    168. Wydatki publiczne sš to:
    (a) dotacje celowe z budżetu na inwestycje przedsiębiorstw
    (b) wydatki inwestycyjne przedsiębiorstwa państwowego
    (c) wydatki inwestycyjne NBP
    (d) wydatki inwestycyjne spółki komunalnej

    169. Wykaż, które z poniższych jest właœciwe:
    (a) ryzyko audytu = ryzyko kontroli x ryzyko detekcji
    (b) ryzyko audytu = ryzyko kontroli + ryzyko właœciwe
    (c) ryzyko detekcji = ryzyko kontroli / ryzyko właœciwe
    (d) ryzyko audytu = ryzyko kontroli – ryzyko detekcji

    170. Wykonaniem budżetu Państwa kieruje :
    (a) Rada Ministrów
    (b) Minister Finansów
    (c) Minister
    (d) Prezydent

    171. Wymiar sprawiedliwoœci w Rzeczypospolitej Polskiej nie jest sprawowany przez :
    (a) Sšd Najwyższy
    (b) Trybunał Konstytucyjny
    (c) Sšdy wojskowe
    (d) Sšdy administracyjne

    172. Wyniki audytu przedstawia się w
    (a) Biuletynie Służby Cywilnej
    (b) notatce służbowej
    (c) sprawozdaniu z przeprowadzonego audytu wewnętrznego
    (d) piœmie do NIK

    173. Wyższe stanowiska w służbie cywilnej to m.in.:
    (a) Sekretarz Rady Ministrów, dyrektor generalny urzędu, dyrektor departamentu [komórki równorzędnej] i jego zastępcy
    (b) Sekretarz Kancelarii Prezydenta RP, dyrektor generalnego urzędu, dyrektor departamentu [komórki równorzędnej] i jego zastępcy
    (c) Sekretarz Kancelarii Sejmu, dyrektor generalny urzędu, dyrektor departamentu [komórki równorzędnej] i jego zastępcy
    (d) Główny Inspektor Audytu Wewnętrznego, dyrektor generalny urzędu, dyrektor departamentu [komórki równorzędnej] i jego zastępcy

    174. Zadaniem audytu wewnętrznego jest:
    (a) dostarczenie kierownictwu zapewnienia odnoœnie poprawnoœci działania funkcjonujšcych kontroli wewnętrznych
    (b) zagwarantowanie poprawnoœci zestawień finansowych
    (c) zagwarantowanie wykrycia popełnianych przez pracowników oszustw
    (d) zagwarantowanie funkcjonowania jednostki zgodnie z wymaganiami prawnymi

    175. Zakład budżetowy jest to jednostka sektora finansów publicznych która :
    (a) wykonuje odpłatnie zadania publiczne i pokrywa koszty osišgniętymi przychodami
    (b) jest finansowana z budżetu na wydatki budżetowe
    (c) na pokrycie kosztów swojej działalnoœci otrzymuje z budżetu dotację celowš
    (d) finansuje inwestycje z osišgniętego zysku

    176. Zamieszczenie w budżecie państwa dochodów z okreœlonych Ÿródeł lub wydatków na okreœlone cele:
    (a) stanowi podstawę roszczeń bšdŸ zobowišzań państwa wobec osób trzecich oraz roszczeń tych osób wobec państwa
    (b) w żadnym przypadku nie stanowi podstawy roszczeń bšdŸ zobowišzań państwa wobec osób trzecich ani roszczeń tych osób wobec państwa
    (c) generalnie nie stanowi podstawy roszczeń dla tych podmiotów wobec państwa, poza jednym wyjštkiem subwencjami dla jednostek samorzšdu terytorialnego
    (d) generalnie nie stanowi podstawy roszczeń dla tych podmiotów wobec państwa, poza jednym wyjštkiem – subwencjš ogólnš dla gmin

    177. Zasada legalizmu, w jej zasadniczym znaczeniu, wyraża się w tym, że:
    (a) każdy obywatel ma obowišzek wiernoœci Rzeczpospolitej Polskiej
    (b) organy władzy publicznej działać majš na podstawie i w granicach prawa
    (c) Konstytucja jest najwyższym prawem Rzeczypospolitej Polskiej
    (d) Rzeczypospolita Polska przestrzega wišżšcego jš prawa międzynarodowego

    178. Zasada memoriału oznacza iż:
    (a) do przychodów jednostki zalicza się przychody i koszty ich uzyskania, które zostały opłacone w danym roku
    (b) do przychodów jednostki zalicza się przychody i koszty ich uzyskania, które sš uwzględnione w ustawie o podatku dochodowym osób prawnych
    (c) w księgach rachunkowych należy ujšć wszystkie osišgnięte przychody i obcišżajšce jednostkę koszty zwišzane z tymi przychodami dotyczšce danego roku obrotowego, niezależnie od terminu ich zapłaty
    (d) żadne z powyższych

    179. Zestawienie sald kont pomocniczych sporzšdza się :
    (a) na koniec roku
    (b) na koniec każdego okresu sprawozdawczego
    (c) na dzień sporzšdzenia sprawozdania budżetowego
    (d) nie sporzšdza się

    180. Zgodnie z KPA załatwienie sprawy w postępowaniu odwoławczym powinno nastšpić:
    (a) nie póŸniej niż w cišgu dwóch miesięcy od dnia otrzymania odwołania
    (b) w rozsšdnym terminie
    (c) niezwłocznie
    (d) w cišgu miesišca od otrzymania odwołania

    181. Zgodnie z ustawš o finansach publicznych audyt wewnętrzny prowadzi się w :
    (a) urzędach celnych
    (b) bankach
    (c) spółkach akcyjnych, gdzie Skarb Państwa ma większoœciowe udziały
    (d) spółkach akcyjnych, gdzie Skarb Państwa ma jakiekolwiek udziały

    182. Zgromadzenie Narodowe tworzš:
    (a) na stałe połšczone Sejm i Senat
    (b) Sejm i Senat pod przewodnictwem Marszałka Sejmu
    (c) Sejm przy frekwencji 3 posłów
    (d) żadne z powyższych

    183. Złożenie przez Prezydenta RP urzędu może nastšpić :
    (a) orzeczeniem Trybunału stanu
    (b) orzeczeniem Zgromadzenia Narodowego
    (c) orzeczeniem Sejmu ze względu na stan zdrowia
    (d) żadne z powyższych

    184. Zmiana granic województwa następuje w drodze:
    (a) ustawy
    (b) rozporzšdzenia Rady Ministrów
    (c) zarzšdzenia Prezesa Rady Ministrów
    (d) żadne z powyższych

    185. Zmiany w składzie Rady Ministrów sš dokonywane przez :
    (a) Prezydenta RP na wniosek Prezesa Rady Ministrów
    (b) Prezydenta RP na wniosek Prezesa Rady Ministrów uzgodniony z Marszałkiem Sejmu
    (c) Prezydenta RP na wniosek zainteresowanego członka Rady Ministrów
    (d) Sejm na mocy uchwały podjętej bezwzględnš większoœciš głosów

    #1729
    gabi
    Uczestnik

    Odpowiedzi (prawidłowe wg mnie) na niektóre z pytań podanych przez makao9:
    141 – b (patrz rozdział 5 ustawy o fin. publ.)
    142 – c (art. 35c oufp)
    144 – b (art. 4 ustawy o sam. gminnym)
    147 – d (par. 15 rozporządzenia MF w sprawie
    szczeg. spos. i trybu przeprowadzania aw)
    150 – b (patrz ksiązka Finanse publiczne Chojny-
    Duch str. 95)
    151 – b (art. 4 ust. 5 ustawy o rach)
    152 – b (art. 100 uofp)
    154 – patrz konstytucja (niestety nie podam
    artykułu bo mam jej pod ręką)
    155 – b (par. 20 rozporządzenia MF w sprawie
    szczeg. spos. i trybu przeprowadzania aw)
    156 – a (par. 17 rozporządzenia MF w sprawie
    szczeg. spos. i trybu przeprowadzania aw)
    158 – a (art. 20 kpa)
    159 – d (art. 23 ust. o adm. rządowej
    w województwie)
    160 – b (patrz podręcznik audytu wewn. w adm.
    publ. MF)
    161 – a (par. 8 rozporządzenia MF w sprawie
    szczeg. spos. i trybu przeprowadzania aw)
    162 – a (art. 156 kpa)
    163 – c (art. 145 kpa)
    164 – c (patrz ustawa prawo zam. publ.)
    165 – b (art. 69 ust. 1 uofp)
    166 – c (art. 63 ust. 1 pkt 5 uofp)
    167 – a (art. 28 ust. 3 uofp)
    171 – patrz konstytucja (prawdopodobnie)
    172 – c (art. 35h ust. 4 uofp)
    173 – d (art. 41 ustawy o służbie cywilnej)
    174 – a
    175 – a (art. 19 uofp)
    176 – prawdopodobnie odp. jest gdzieś w uofp
    178 – patrz art. 6 ust. 1 u o rach.
    179 – patrz art. 18 u o rach.
    180 – d (art. 35 par. 3 kpa)
    181 – a (art. 35d uofp)
    182 – moim zdaniem b (patrz jednak do
    konstytucji)
    183 – powinno być w konstytucji
    184 – d ? (nie ma żadnej wzmianki na ten temat
    w ustawie o sam. wojew. być może jest
    np. w konstytucji?)
    Postaram się znaleć też odpowiedzi na pozostałe pytania.
    Mam jednak malutką radę, nie ograniczajcie się tylko i wyłącznie do nauki odpowiedzi na pytania. Czasem pytanie jest tak sformułowane, że zmieniony jeden wyraz i już będzie inna odpowiedź.
    Pozdrawiam
    gabi

    #1731
    urszula
    Uczestnik

    Przyznaję rację Ryszardowi- na teście trzeba zdobyć dużo punktów bo z zadaniem bywa różnie. I nie da się iść na ten egzamin „na żywca” bez przygotowania (choć oczywiście nikt o to nie pyta). Pozdrawiam Wszystkich i trzymam kciuki. Powodzenia!

    #1732
    meg
    Uczestnik

    Witam!
    Pokrywają mi sie odpowiedzi z gabi. A na pozostałe w moim przekonaniu:

    143) c
    145) a
    146) b
    148) a
    149) b
    153) a
    154) a
    157) b
    168) d
    169) a
    170) a
    171) b
    176) c
    177) b
    178) c
    179) a
    183) a
    184) b

    Pozdrawiam!

Oglądasz 15 wpisów - 1 z 15 (wszystkich: 40)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.