wtorek, 8 lipca, 2025

ile się czeka na odp. z RIO

Home Forum Sektory Samorządy ile się czeka na odp. z RIO

Oglądasz 12 wpisów - 1 z 12 (wszystkich: 12)
  • Autor
    Wpisy
    nickkita
    Uczestnik

Ile czekaliście na odpowiedź z RIO od czasu wysłania zawiadomienia o naruszeniu dyscypliny finansów publicznych

groszek
    Uczestnik

Ja czekałam prawie półroku na odpowiedź po wysłaniu zawiadomienia o naruszeniu dyscypliny finansów publicznych, ale to było jeszcze w czasie obowiązywania wcześniejszej ustawy o finansach publicznych. W tej chwili mogą być krótsze terminy.
    Pozdrawiam

nickkita
    Uczestnik

Czy ich nie obowiązuje KPA do jasnej anielki?

kacha
    Uczestnik

Witam,
    Bardzo dobre pytanie 😕

groszek
    Uczestnik

Obowiązuje. Przysłali mi odpowiedź już po przeprowadzeniu całego postępowania przed Rzecznikiem Dyscypliny Finansów Publicznych wraz z orzeczeniem o naruszeniu tejże dyscypliny lub też braku naruszenia i uzasadnieniem stanowiska. A to w zależności od skomplikowania sprawy trawa dość długo. Chciałam nadmienić, że w jednym wniosku miałam kilka naruszeń dyscypliny.

nickkita
    Uczestnik

groszek a możesz podać przykłady tych naruszeń, bo ja szczerze mówiąc pierwszy raz składałam takie zawiadomienie i jestem ciekawa jakie jeszcze naruszenia mogą się zdarzać

groszek
    Uczestnik

Np. nie naliczanie odsetek od nieterminowo wpłacanych dochodów samorządu, przeznaczenie dochodów na wydatki jednostki. Umorzenie należności (dochodów samorządu) bez odpowiedniego upoważnienia. Itp.

nickkita
    Uczestnik

dzięki za odpowiedź, zapomniałam dodać że chodzi mi o naruszenia w jednostkach organizacyjnych gminy:wink:

slaw
    Uczestnik

właśnie jestem na etapie audytu z zakresu inwentaryzacji i wyobraźcie sobie że strasznie to kuleje. Kierownicy jednostek pamiętają i inwentaryzacji środków trwałych ale np. zapomnają o zinwentaryzowaniu należności posiadanych u kontrahentów a to również kwalifikuje się pod ustawe o naruszeniu dyscypliny.

groszek
    Uczestnik

Mam za mało danych , by cokolwiek powiedzieć na ten temat. Co ma w pisane w swojej instrukcji inwentaryzacyjnej jednostka? Należałoby, dokładnie sprawdzić zasady inwentaryzacji w jednostce i co tam jest dokładnie napisane.

Taką wskazówkę przy inwentaryzacji dał mi kiedyś kontroler z NIK, podkreślił, że jest to ważna kwestia przy rozstrzyganiu tego typu spraw – Oczywiście również należy wziąć pod uwagę ustawę o rachunkowości. 🙂

nickkita
    Uczestnik

no dziwne by było sugerować się samą instrukcją, gdzie przecież można napisać że rezygnuje się z inwentaryzacji ze względów takich a takich hihihi

jadtra
    Uczestnik

Slaw – jak masz dojście do książki „Komentazrze do ustawy o rachunkowości – Rachunkowość-MSR/MSSF – Podatki” wydanie II zmienione wydawnictwa Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr sp.z o.o. z Gdańska (firma znana i uznana) to dział dot. Inwentaryzacji od. art. 26 ustawy jest b.dobrze opracowany i pomocny w audycie.

Jak masz jakieś pytania to pisz – odpowiem.

W instrukcji inwentaryzacyjnej muszą być wymienione jak ma być inwentaryzowane mienie jednostki kontrolowanej , w jakim okresie – i sprawdzasz czy to jest zgodne z ustawa o rachunkowości (bo zdarzją się błędy)
    Podczas inwentaryzacji np. spis z ntury wpisane jest np. inwentaryzacja w formie spisu z natury kont : 139, 240 …) .
    Zobacz także sławetny (bo o to pytałam na Forum) zapis dot. terenu strzeżonego: musi być to określone aby można było stwierdzi czy częstotliwość inwetaryzaji dla danego mienia jest prawidłowa.
    Zobacz odpowiedzialność materialna, czy na arkuszach spisowych osoby materialnie odpowiedzialne złożyły podpis .
    W komisji spisowej nie może być osoba materialnie odpowiedzialna.
    …. itd. pytaj

Oglądasz 12 wpisów - 1 z 12 (wszystkich: 12)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.