środa, 12 lutego, 2025

Kontrola w Samorządowej Instytucji Kultury

Home Forum Fundusze unijne Fundusze unijne Kontrola w Samorządowej Instytucji Kultury

Oglądasz 3 wpisy - 1 z 3 (wszystkich: 3)
  • Autor
    Wpisy
    anek
    Uczestnik

Mam pytanie. Czy kontrolę na zlecenie Prezydenta Miasta w Samorządowej Instytucji Kultury może przeprowadzić biegły rewident zatrudniony w firmie zewnętrznej.

terka
    Uczestnik

Witam,
    moim zdaniem tak. A w czym widzisz problem?
    Pozdrawiam

anek
    Uczestnik

Wątpliwości nie budził fakt zlecania przeprowadzania kontroli 5% wydatków firmie zewnętrznej np. biegłemu rewidentowi. Pytanie zostało przeze mnie źle sformułowane. Chodziło o to czy przeprowadzenia kontroli inwentaryzacji może dokonać firma zewnętrzna. Zgodnie z interpretacją RIO we Wrocławiu inwentaryzacja nie jest wydatkiem w związku z powyższym przepisy ustawy o finansach publicznych art. 127 nie dopuszczają możliwości takiego zlecania. Wyjątkiem może być zlecanie przeprowadzania inwentaryzacji przez firmę zewnętrzną jeżeli można udowodnić, że dotacja została wykorzystana np. na zakupy mające przełożenie na inwentaryzację. Wiem, że w mojej wypowiedzi jest straszny chaos ale trudno opisać to co się myśli. Mam nadzieję, że mimi wszytsko jest to zrozumiałe.

Oglądasz 3 wpisy - 1 z 3 (wszystkich: 3)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.