Kto podpisuje plan audytu w Starostwie Powiatowym?
- This topic has 13 odpowiedzi, 10 odpowiedzi, and was last updated 13 years, 6 months temu by
pietryka.
-
AutorWpisy
-
31 maja, 2012 o 10:43 am #21881
kkkrzysiu
UczestnikMam pytanie kto podpisuje plan audytu w Starostwie Powiatowym? Czy przedstawiacie taki plan audytu zarządowi powiatu, czy tylko podpisuje go Starosta? Czy w takim planie do jednostek objętych audytem należy zaliczyć szpital? Dzięki za pomoc.
31 maja, 2012 o 12:07 pm #21882dorotab
UczestnikCześć. U mnie już nie zarząd ale Starosta. Ujmuję również szpitale.
31 maja, 2012 o 12:47 pm #21883emus
UczestnikPrzewodniczący zarządu jst – art.276 UFP Dz.U.2009, nr 157, poz.1240 z późn.zm.
31 maja, 2012 o 2:38 pm #21886kules
UczestnikU mnie tak jak u DorotaB, ale od czasu kiedy ze szpitala zrobiliśmy spółkę to już go nie ujmuje w planie
1 czerwca, 2012 o 2:38 pm #21892romb
UczestnikOstatnio RIO zakwestionowało u mnie tryb uchwalania planu audytu na 2011r. przez zarząd powiatu twierdząc, że uprawniony jest wyłącznie starosta. Argumentacja przy tym była dośc osobliwa: w art 34 ustawy o samorządzie powiatowym takie uprawnienia dla zarządu nie są przewidziane , a skoro nie zostały w ustawie wymienione, to zarząd je sobie bezprawnie uzurpuje!
Osobiście jednak jestem zdania, że skoro ustawodawca napisał w ustawie o fp „przewodniczący zarządu” , a nie „starosta”, to nic sie w tym zakresie nie zmieniło i nadal plan audytu powinien przyjmowac zarząd powiatu. Przewodniczący zarządu jest bowiem tą osobą, która organizuje prace zarządu, ustala porządek obrad , itp. Ale to tylko moje zdanie.1 czerwca, 2012 o 3:29 pm #21893dorotab
UczestnikUstwodawca, zamiast tego nieszczęsnego „przewodniczącego zarządu” mógł wpisać wprost starosta, marszałek, albo zarząd powiatu, zarząd województwa. Wpisał niestety to co wpisał i rodzi się pytanie – przewodniczący zarządu czyli WŁAŚNIE KTO? U nas radca wykluczyła zarząd.
2 czerwca, 2012 o 10:58 am #21897wojak
Uczestnik2 czerwca, 2012 o 1:00 pm #21906mama0454
Uczestnik[QUOTE BY= Wojak] [QUOTE BY= DorotaB] Ustwodawca, …[/QUOTE]
Ten „ustawodawca”, to „pani Jola” – stażystka w biurze legislacyjnym. Nie ma się co dziwić takim zapisom ustawowym, skoro drużyna trampkarzy rządzi Polską… tfu!, tuskowa ich mać!
Z kaszubskiego „tusk”, to taki burek podwórkowy.[/QUOTE]Dobre. Swój chłop jesteś, Wojak. 😆
6 czerwca, 2012 o 1:57 pm #21924justp
UczestnikMiałam ten sam dylemat swojego czasu chyba w 2010 ale ostatecznie opinia prawna była, że to Starosta – przewodniczący Zarządu. Plan i sprawozdanie wchodzi u mnie zarządzeniem starosty. Podobnie ćwiczymy kontrolę w jednostkach.
7 czerwca, 2012 o 2:22 pm #21930kkkrzysiu
UczestnikDzięki!!! Czyli wychodzi na to, że Starosta! Ale po co zarządzenie starosty? 😕
8 czerwca, 2012 o 8:30 pm #21939olivkova
UczestnikUjmuj szpital, nie ujmuj inspekcji i straży.
21 czerwca, 2012 o 12:53 pm #21989romb
UczestnikW nawiązaniu do mojego poprzedniego posta z 1 czerwca br. chciałem poinformowac, że pomimo zapisu w protokóle z kontroli RIO o konieczności zmiany trybu przyjmowania planu audytu (przez starostę , a nie przez zarząd powiatu) w wystapieniu pokontrolnym nie znalazły sie stosowne zalecenia do wykonania. Nie wydaje mi się aby to było przeoczenie ze strony RIO więc chyba dla nich też nie jest to takie jednoznaczne.
21 czerwca, 2012 o 2:52 pm #21996mama0454
UczestnikA od kiedy to RIO zajmuje stanowisko w sprawie funkcjonowania audytu w jst ? To nie ich działka, więc fora ze dwora. Zadaniem RIO jest jedynie stwierdzić, czy audyt (jeśli jest taki obowiązek ustawowy) działa w danej jednostce, czy też nie.
22 czerwca, 2012 o 9:17 am #21998pietryka
UczestnikI to jest najprawdziwsza prawda.Mama0454 jesteś w temacie 😉
Obojętnie co chciałby pisać RIOwiec musiałby oprzeć się na „jakimś” przepisie a tego niestety nie ma dla RIOwców. Ja tam ich szanuję i się klaniam, ale jak coś chcą to przestrzegam, że nie będą tego mogli wykorzystać. 😆
Po głębokim zastanowieniu odpuszczają albo proszą o krótką informację na piśmie. -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.