środa, 15 stycznia, 2025

Kto podpisuje plan audytu w Starostwie Powiatowym?

Home Forum Sektory Samorządy Kto podpisuje plan audytu w Starostwie Powiatowym?

Oglądasz 14 wpisów - 1 z 14 (wszystkich: 14)
  • Autor
    Wpisy
    kkkrzysiu
    Uczestnik

Mam pytanie kto podpisuje plan audytu w Starostwie Powiatowym? Czy przedstawiacie taki plan audytu zarządowi powiatu, czy tylko podpisuje go Starosta? Czy w takim planie do jednostek objętych audytem należy zaliczyć szpital? Dzięki za pomoc.

dorotab
    Uczestnik

Cześć. U mnie już nie zarząd ale Starosta. Ujmuję również szpitale.

emus
    Uczestnik

Przewodniczący zarządu jst – art.276 UFP Dz.U.2009, nr 157, poz.1240 z późn.zm.

kules
    Uczestnik

U mnie tak jak u DorotaB, ale od czasu kiedy ze szpitala zrobiliśmy spółkę to już go nie ujmuje w planie

romb
    Uczestnik

Ostatnio RIO zakwestionowało u mnie tryb uchwalania planu audytu na 2011r. przez zarząd powiatu twierdząc, że uprawniony jest wyłącznie starosta. Argumentacja przy tym była dośc osobliwa: w art 34 ustawy o samorządzie powiatowym takie uprawnienia dla zarządu nie są przewidziane , a skoro nie zostały w ustawie wymienione, to zarząd je sobie bezprawnie uzurpuje!
    Osobiście jednak jestem zdania, że skoro ustawodawca napisał w ustawie o fp „przewodniczący zarządu” , a nie „starosta”, to nic sie w tym zakresie nie zmieniło i nadal plan audytu powinien przyjmowac zarząd powiatu. Przewodniczący zarządu jest bowiem tą osobą, która organizuje prace zarządu, ustala porządek obrad , itp. Ale to tylko moje zdanie.

dorotab
    Uczestnik

Ustwodawca, zamiast tego nieszczęsnego „przewodniczącego zarządu” mógł wpisać wprost starosta, marszałek, albo zarząd powiatu, zarząd województwa. Wpisał niestety to co wpisał i rodzi się pytanie – przewodniczący zarządu czyli WŁAŚNIE KTO? U nas radca wykluczyła zarząd.

wojak
    Uczestnik
    mama0454
    Uczestnik

[QUOTE BY= Wojak] [QUOTE BY= DorotaB] Ustwodawca, …[/QUOTE]
    Ten „ustawodawca”, to „pani Jola” – stażystka w biurze legislacyjnym. Nie ma się co dziwić takim zapisom ustawowym, skoro drużyna trampkarzy rządzi Polską… tfu!, tuskowa ich mać!
    Z kaszubskiego „tusk”, to taki burek podwórkowy.[/QUOTE]

Dobre. Swój chłop jesteś, Wojak. 😆

justp
    Uczestnik

Miałam ten sam dylemat swojego czasu chyba w 2010 ale ostatecznie opinia prawna była, że to Starosta – przewodniczący Zarządu. Plan i sprawozdanie wchodzi u mnie zarządzeniem starosty. Podobnie ćwiczymy kontrolę w jednostkach.

kkkrzysiu
    Uczestnik

Dzięki!!! Czyli wychodzi na to, że Starosta! Ale po co zarządzenie starosty? 😕

olivkova
    Uczestnik

Ujmuj szpital, nie ujmuj inspekcji i straży.

romb
    Uczestnik

W nawiązaniu do mojego poprzedniego posta z 1 czerwca br. chciałem poinformowac, że pomimo zapisu w protokóle z kontroli RIO o konieczności zmiany trybu przyjmowania planu audytu (przez starostę , a nie przez zarząd powiatu) w wystapieniu pokontrolnym nie znalazły sie stosowne zalecenia do wykonania. Nie wydaje mi się aby to było przeoczenie ze strony RIO więc chyba dla nich też nie jest to takie jednoznaczne.

mama0454
    Uczestnik

A od kiedy to RIO zajmuje stanowisko w sprawie funkcjonowania audytu w jst ? To nie ich działka, więc fora ze dwora. Zadaniem RIO jest jedynie stwierdzić, czy audyt (jeśli jest taki obowiązek ustawowy) działa w danej jednostce, czy też nie.

pietryka
    Uczestnik

I to jest najprawdziwsza prawda.Mama0454 jesteś w temacie 😉
    Obojętnie co chciałby pisać RIOwiec musiałby oprzeć się na „jakimś” przepisie a tego niestety nie ma dla RIOwców. Ja tam ich szanuję i się klaniam, ale jak coś chcą to przestrzegam, że nie będą tego mogli wykorzystać. 😆
    Po głębokim zastanowieniu odpuszczają albo proszą o krótką informację na piśmie.

Oglądasz 14 wpisów - 1 z 14 (wszystkich: 14)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.