Metodyka audytu.
- This topic has 9 odpowiedzi, 8 odpowiedzi, and was last updated 16 years, 2 months temu by
admin.
-
AutorWpisy
-
24 stycznia, 2007 o 11:44 am #3314
jacek3
UczestnikSzanowni Audytorzy. Mam dla Was pewną propozycję. Zadaje sobie sprawę, że nie istnieje uniwersalny zbiór obszarów ryzyka a audytor identyfikując te obszary powinien kierować się „profesjonalnym osądem”(bardzo nieostre określenie). Jednak moim zdaniem w każdym typie jednostek samorządowych(gmina, powiat, województwo) w zasadzie większość obszarów ryzyka jest taka sama a tylko ich ocena, ze względu na odmienne uwarunkowania, jest odmienna.
DLA TEGO W TYM WĄTKU CHCIAŁBYM ZAPROPONOWAĆ WYMIANĘ DOŚWIADCZEŃ POLEGAJĄCĄ NA MOŻLIWOŚCI PODZIELENIA SIĘ Z AUDYTORSKĄ BRACIĄ PRZYKŁADAMI ZIDENTYFIKOWANYCH OBSZARÓW RYZYKA.
Moim zdaniem poważne potraktowanie tematu mogło by pozwolić na opracowanie obszernej bazy zidentyfikowanych systemów i procesów w poszczególnych podmiotach…..ale oczywiście to tylko propozycja.24 stycznia, 2007 o 12:55 pm #3317agniechar61
UczestnikPomysł super!!! Ze swojej strony chciałabym jeszcze zaproponować określenie przykładowych tematów zadań audytowych w jednostkach sam. teryt. 🙂 Pozdrawiam Aga
Moje propozycje:
Obszar ryzyka – Wydatki
temat – Ocena dokonywania wydatków w rozdziale – „Rodziny zastępcze” (dotyczy powiatowych centrów pomocy rodzinie)
Obszar ryzyka – Zamówienia publiczne
Temat – Ocena prawidłowości przeprowadzania postępowań o zamówienie publiczne w trybie przetargu nieograniczonego i zapytania o cenę
Obszar ryzyka – Wynagrodzenia
temat – Prawidłowośc ustalania wynagrodzeń w jednostkach organizacyjnych powiatu.24 stycznia, 2007 o 12:56 pm #3318agniechar61
UczestnikPomysł super!!! Ze swojej strony chciałabym jeszcze zaproponować określenie przykładowych tematów zadań audytowych w jednostkach sam. teryt. 🙂 Pozdrawiam Aga
Moje propozycje:
Obszar ryzyka – Wydatki
temat – Ocena dokonywania wydatków w rozdziale – „Rodziny zastępcze” (dotyczy powiatowych centrów pomocy rodzinie)
Obszar ryzyka – Zamówienia publiczne
Temat – Ocena prawidłowości przeprowadzania postępowań o zamówienie publiczne w trybie przetargu nieograniczonego i zapytania o cenę
Obszar ryzyka – Wynagrodzenia
temat – Prawidłowośc ustalania wynagrodzeń w jednostkach organizacyjnych powiatu.24 stycznia, 2007 o 2:07 pm #3319ewamich20
UczestnikTo jest bardzo dobry pomysł.
może byśmy spróbowali nawiązać współpracę i nawet realizować w tym samym czasie podobne audyty-
agniechar61 czy w swoim poście zapisałaś propozycje czy może są to Twoje zadania na ten rok.
Też jestem ze starostwa i w planie przewidziałam prawidłowość ustalania wynagrodzeń w szkołach.
Chcialabym to zadanie już rozpocząć ale czekam na odpowiedź z MF – czy mamy prowadzić audyty tylko w urzędzie.24 stycznia, 2007 o 3:12 pm #3322jacek3
UczestnikJa niestety jestem z gminy – nie z powiatu, więc tego typu współpraca chyba nie wyjdzie, ale cieszę się że pomysł się Wam podoba.
Kilka moich pomysłów – dla pracowników Urzędów Gmin:obszar ryzyka – Dochody
temat1 : Ocena poprawności postępowania przy ustalaniu wysokości zobowiązania podatkowego
temat2: Ocena księgowej ewidencji podatków i opłat lokalnychobszar ryzyka – Gospodarka kasowa
temat: ocena funkcjonowania kasy oraz dokumentowania operacji kasowychobszar ryzyka – rachunkowość(gospodarka materiałowa)
team: Inwentaryzacji24 stycznia, 2007 o 3:23 pm #3323dorotab
Uczestnikfajna propozycja.
w tym roku realizuję:
obszar ryzyka – ochrona danych osobowych
temat „Analiza i ocena przestrzegania procedur zabezpieczania danych osobowych”,
obszar ryzyka: promocja i ochrona zdrowia
temat ” nadzór nad placówkami opieki zdrowotnej oraz realizacja programów ochrony zdrowia i profilaktyki zdrowotnej”
or „wspieranie osób niepełnosprawnych
t: „Analiza i ocena pomocy udzielanej osobom niepełnosprawnym”,
or: działalność socjalna,
t:”analiza i ocena gospodarki środkami ZFŚS”24 stycznia, 2007 o 3:31 pm #3324meg
UczestnikWitam! (bardzo dobry pomysł!)
1.Obszar ryzyka- System informatyczny
Temat zadania – Ochrona danych
2. Obszar ryzyka- Usługi w zakresie
mieszkalnictwa
Temat zadania – Przydział, wynajem i
zamiana lokali mieszkalnych
3. Obszar ryzyka – Usługi w zakresie urbanistyki
Temat zadania – Wydawanie decyzji z zakresu
urbanistykiPozdrawiam 😀
25 stycznia, 2007 o 7:01 am #3325gabi
UczestnikWitam!
Bardzo dobry pomysł tym bardziej, że wiele obszarów i zadań jest wspólnych dla wszystkich jednostek bez względu na ich rodzaj.
Ja proponuję dla beneficjentów końcowych następujący obszar: zadania współfinansowane ze środków UE
a w nim zadania:
1. proces przygotowania zadań do realizacji przy udziale środków UE
2. realizacja zadań współfinansowanych ze środków UE (ze szczególnym uwzględnieniem wymogów umów o dofinansowanie)
Pozdrawiam25 stycznia, 2007 o 7:31 am #3326izmi
UczestnikWitam 🙂
co prawda mnie to nie dotyczy, ale proponuję Wam także temacik „Poprawność przyznawania dodatków mieszkaniowych” – skądinąd wiem, że w tym zakresie jest bardzo ciekawie 😉
pozdrowienia25 stycznia, 2007 o 8:47 am #3327admin
Opiekun forumBardzo dobry, pomysl i zgodny z narzedziem, ktore wlasnie przygotowalismy i mielismy uruchomic od przyszlego tygodnia, ale w zwiazku z duzym zainteresowaniem uruchamiamy dzisiaj
W gornym menu znajdziecie „Obszary audytu i ryzyka” i tam mozecie dopisywac swoje propozycje.
P.S.
Wszystkie osoby, ktore w tym forum wpisaly juz swoje propozycje, prosze o wpisanie ich takze do naszej tabeli Obszary audytu i ryzyka.Admin
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.