piątek, 9 czerwca, 2023

nowa poprawka z 29.11.2006 dyskryminuje nas calkowicie

Home Forum Egzaminy egzaminy nowa poprawka z 29.11.2006 dyskryminuje nas calkowicie

Oglądasz 15 wpisów - 1 z 15 (wszystkich: 44)
  • Autor
    Wpisy
    podinspektor
    Uczestnik

dzień dobry wszystkim, czy Państwo czytali tekst najnowszej poprawki z dnia 29 listopada?
    mianowicie w odróżnieniu od wersji z dnia 24 listopada usunięto w art 58 ust 1 pkt 6 podpkt. b)!!!!!!!!!!!!!! tzn:

„Audytorem wewnętrznym może być osoba, która:
    b) złożyła z wynikiem pozytywnym egzamin na audytora wewnętrznego”

zostawiono natomiast inne podpunkty tj.

„Audytorem wewnętrznym może być osoba, która:
    a) posiada międzynarodowe uznane certyfikaty do wykonywania audytu:CIA, CGAP, CISA, ACCA lub
    b)ukończyła aplikację kontrolerską NIK
    c)złożyła z wynikiem poz. egz. na stanowisko inspektora kontroli skarbowej
    d)posiada upr. biegłego rewidenta

Jak widać zapomniano tu o osobach, które zdały egzamin MF na audytora wewnętrznego!!!!!!

Myślę, że MF zaczyna się odgrywać na naszym środowisku, że odważyliśmy się zaprotestować przeciwko tym zmianom wcześniejszym i chcą nas całkiem odsunąć od zawodu.

osoby, które zdały egzamin już są niepotrzebne a czas cały ten zapał i koszty poniesione przez nas już sie nie liczą dla nich!!!!!!
    nawet jeśli uda nam się coś wywalczyć to i tak już obniżyli rangę tego zawodu, wiadomo jak to wpłynie na warunki naszej pracy i stosunki interpersonalne w stosunko do nas!

ceem
    Uczestnik

Chciałem zauważyć, że w tej nowej poprawce jest na końcu taki zapis o tym, że audytorzy którzy zdali dotychczas egzamin w MF mogą pełnić funkcję audytora po spełnieniu warunków w punktach 1-5 jakiegoś tam art. będą mogli nadal prowadzić audyt.
    Tak całkiem to nas nie likwidują.
    Ten zapis miał chyba na celu definitywne odcięcie drogi do zdobycia uprawnień audytora dla osób, którzy chcieli zdawać egzamin w MF. Poprzedni zapis dawał im jakiś procent szans na to że jakiś egzamin jednak będzie.

caliente
    Uczestnik

Ten przepis będzie tylko w ustawie o służbie cywilnej. Co z audytorami z samorządu, szkół wyższych….itd??

irenaanna
    Uczestnik

Masz rację. Ta wersja poprawki likwiduje praktycznie AW w podsektorze samorządowym. Skąd bowiem kierownicy jst wezmą tylu inspektorów NIK czy skabówki na miejsce dotychczasowych AW? Może się jednak mylę. Jednakże przebieg tych poczynań wskazuje,że autorzy autopoprawek są zdecydowani wyeliminować nie tylko GIAW ale wszystkich, którzy mają to nieszczęsne zaświadczenie o zdanym egzaminie. PAŃSTWOWYM!!! Przecież ustawa o państwowym zasobie kadrowym … nie dotyczy jst. Nie wiem tylko, kto ma interes w tym aby osłabiać system profesjonalnej kontroli finansów publicznych, którego elementem są też AW.

caliente
    Uczestnik

W jednym wątku ktoś zapodał wywiad z GIKS w prawnej. Przeczytajcie koniecznie!!
    Przyszły rok= „połączenie audytu z kontrolą”

podinspektor
    Uczestnik

w ustawie musi być napisane, że osoby , które zdały egz na AW moga być audytorami wewnętrznymi bo inaczej nas zdyskwalifikują póżniej, nie możemy się opierać na jakiś lakonicznych zapisach w uzasadnieniu: że możemy być audytorami wewnętrznymi. ten punkt musi być ponownie dodany do poprawki bo inaczej będzie po nas!!!!!!!!!!

cps
    Uczestnik

[QUOTE BY= caliente] Ten przepis będzie tylko w ustawie o służbie cywilnej. Co z audytorami z samorządu, szkół wyższych….itd??[/QUOTE]
    caliente nie mieszaj.Przeczytaj jeszcze raz .To jest p 4 zmiany a nie części dot ust o słuzbie cywilnej aLE I TAK ŻLE JEST

ilka
    Uczestnik

Zgadzam sie z przedmówcą !!!!! trzeba działać , nie można biernie czekaż aż nas wyrzucą na margines…. Włożyliśmy w to tyle trudu, ciężkiej pracy – nie można tego zmarnować!!!!

caliente
    Uczestnik

[QUOTE BY= cps]
    caliente nie mieszaj.Przeczytaj jeszcze raz .To jest p 4 zmiany a nie części dot ust o słuzbie cywilnej aLE I TAK ŻLE JEST[/QUOTE]

Przeczytałam. Masz rację.

galis
    Uczestnik

ale ktos mi wytlumaczy dlaczego ten zapis sie pojawia w ustawie o sc a nie w uofp??

cps
    Uczestnik

caliente ja sie tylko zastanaiam dlaczego ten zapis jest tu Mysle tak. Nasytępny krok w marcu punktu 18 uzupełnia :
    daje sie np 2 lata AW ( nam po egzaminach ) na uzupełnienie kwalifikacji zgodnych z tym co wyżej .I maja spokój Bo w ustawie nadal AW bedzie ten co a,b,c w ustawie a my po 2 np latach albo bedziemy spełniać a,b,c albo odpadniemy bo nie spełnilismy warunku zmiany.Tak kombinuje i jesli sie myle to mnie poprawcie. Tak było z instruktorami nauki jazdy kiedyś. Ustalili nowe warunki ( dla nowych ) a starym dali 2 lata na dostosowanie. I dzisiaj tych starych wielu ( tam chodzuio o wykształcenie) juz nie ma.ufff

caliente
    Uczestnik

Pewnikiem masz rację… chociaż – zerknij na wywiad GIKS w prawnej (link jest na stronie głównej audytnetu). Facet jest szczery. Zmiany będą w przyszłym roku w tym „połączenie audytu i kontroli” (oststni akapit).
    Daje do myślenia.

audytoropole1
    Uczestnik

cała para w gwizdek. Teraz szkolenia na CIA i podobne bedę w cenie. Znowu jakaś grupa ludzi na tym zarobi. A potem w ogóle zniosą audyt i tyle z tego będzie dobrego. Gdzie tu logika, efektywność po co to całe zamieszanie?

galis
    Uczestnik

[QUOTE BY= galis] ale ktos mi wytlumaczy dlaczego ten zapis sie pojawia w ustawie o sc a nie w uofp??
    [/QUOTE]

jednak źle przeczytałem, zapis jest w uofp
    ale to i tak nie zmienia faktu że to bubel

kaczor
    Uczestnik

Hahahaha powiem wam, ze jak tak sie spojrzy tak zupelnie z boku to cala ta autoporawka to niezle jaja:grin: I jak tu sie nie smiac:grin: Nie dziwie sie, ze ostatnio „szklo kontaktowe” jest wrogiem nr 1 w Polsce.
    Panowie decydenci z MF moga byc pewni jednego, jak juz porobie te miedzynarodowe certyfikaty to moja noga w sektorze publicznym nie postanie.Tak mi dopomoz III RP,czerwona pajeczyna,masonska miedzynarodowka,dziadek z AK i babcia z PZPR.

Oglądasz 15 wpisów - 1 z 15 (wszystkich: 44)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.