Nowy kodeks i karta audytu
- This topic has 18 odpowiedzi, 11 odpowiedzi, and was last updated 15 years, 7 months temu by
tk.
-
AutorWpisy
-
25 lipca, 2007 o 1:56 pm #5278
Anonim
NieaktywnyWitam
Czy ktoś wie może w którym dzienniku urzędowym MF ogłoszono te akty?I jeszcze jedno pytanie do audytorów starostw powiatowych.Czy mając na myśli jednostkę piszecie w procedurach: powiat czy starostwo??
Pozdrawiam
26 lipca, 2007 o 7:26 am #5287miszaw
UczestnikWitaj lainy
Ja przy pisaniu regulaminu aw juz w tytule okresliłem że obowiązuje on w Starostwie oraz w jednostkach organizacyjnych powiatu. I ta terminologia nadal obowiązuje u mnie.
Pozdrawiam
Michał26 lipca, 2007 o 8:02 am #5290bb
UczestnikPracujesz w starostwie, ale jesteś audytrem jst czyli audytorem powiatu. Audyt prowadzisz w Staroswie oraz możeszprowasdzić w innych jednostkach podległych i nadzorowanych.
26 lipca, 2007 o 11:21 am #5305adfaj
UczestnikJa podobnie jak miszaw audyt przeprowdzam w starostwie i w jego jednostkach. I tak mam określone w regulaminie audytu. Teraz zastanawiam się czy po zmianie Karty i Kodeksu powinnam takie dokumenty wprowadzić również u sieebie? Mój poprzednik pracował tylko na regulaminie.
26 lipca, 2007 o 1:42 pm #5311Anonim
NieaktywnyJa mam wprowadzoną kartę audytu (regulamin)- opisującą ogólne cele audytu itd., kodeks i księgę procedur. Myślę, że to wystarczy..
Narazie przystąpiłam do żmudnej nowelizacji tych aktów. Potworna robota 😀
Pozdrawiam
Lainy
28 lipca, 2007 o 3:17 pm #5365am
UczestnikLainy dziś otrzymałam odpowiedź z MF, że Karta i Kodeks nie zostały jeszcze opublikowane w Dz. Urz.
28 lipca, 2007 o 3:36 pm #5366Anonim
NieaktywnyDzięki za info. Życzę wszystkim miłego weekendu.
😀 😀
23 sierpnia, 2007 o 5:57 am #5626katl
UczestnikCzy komuś znany jest nr Dz. Urz. Min. Fin., w którym opublikowano Kodeks etyki audytora wewnętrznego i kartę audytu wewnętrznego????!!!!!
23 sierpnia, 2007 o 9:47 am #5628tk
UczestnikWitam,
komunikat Ministra Finansów dotyczący Kodeksu etyki audytora wewnętrznego i Karty audytu wewnętrznego – Dz. Urz. Min. Fin. Nr 9 poz. 70 (dzisiejsza informacja z Min. Fin.)
Pozdrawiam23 sierpnia, 2007 o 11:06 am #5629kules
Uczestnikno to niewiele mi brakowało 🙂 1 dzień
Wczoraj zarząd uchwalił mi znowelizowane akty dot. audytu, w których wymianiałem m.in. powyższe komunikaty – ale bez określenia nr. dzienników urzędowych bo wczoraj nie były mi one znane
jakoś to przeżyję 😎 , chyba 😀
ps. kartę (dość rozbudowaną – taki ala regulamin) wolałem napisać od nowa, bo uznałem że szybciej to zrobię niż poprawianie starej wersji. Wyszło mi 11 stron.23 sierpnia, 2007 o 11:14 am #5630adfaj
UczestnikJa podobnie jak Kules regulamin napisałam nowy. Stworzyłam Kodeks Etyki i obecnie pracuję nad procedurami, bo ich wcześniej nie było. Makabra. Mój poprzednik pracował tylko na regulaminie, może dobrze zrobił 😕
Pozdrawiam
23 sierpnia, 2007 o 1:53 pm #5632katl
UczestnikDzięki tk
Pozdrawiam24 sierpnia, 2007 o 11:42 am #5639kules
UczestnikU mnie księga procedur też jest, ale trudno jest mi zgodzić się ze wszystkimi jej zapisami, więc ją też będę dostosowywał do moich potrzeb. Ale to zostawiam na później, bo uważam że nie jest teraz najważniejsze.
AdFaj, nie wiem od kiedy pracujesz, ale ja zacząłem od sierpnia i robię teraz plan audytu na ten rok, myślę że jedno zadanko dam radę przeprowadzić (znaczną cześć dostępnego czasu pochłonie mi właśnie opracowywanie dokumentów, organizacja stanowiska od nowa, no i przygotowywanie planów dwóch, no i analiza ryzyka z określeniem obszarów ryzyka bo to co było robione dotąd też mi zupełnie nie pasuje), chociaż dziwnie trochę jest bo ledwo jeden plan przygotuję to będę musiał zaraz robić drugi na 2007. Głupio by było w tym roku zadania nie zrobić żadnego, bo przecież po to tu jestem, a nie po to żeby papierki przygotowywać. Księgą zajmę się później.
24 sierpnia, 2007 o 12:41 pm #5645adfaj
UczestnikHej Kules. Ja też jestem świeżym narybkiem. Pracuję o 1 dzień dłużej od Ciebie. Co do planu audytu na 2006 rok to taki plan u nas jest (poprzednik odszdł z audytu w listopadzie, więc plan musił zrobić) więc nie mam się co zastanawiać tylko do roboty. W przyszłym miesiącu zaczynam. Na pierwszy ogień gospodarka nieruchomosciami, trochę się boję ale chyba jakoś to będzie. W razie wątpliwości mam przecież nasze forum i Was. Plan na 2007 rok zaczynam po mału kleić. Jakoś to będzie
Pozdrawiam24 sierpnia, 2007 o 1:44 pm #5648kules
Uczestnikmój poprzednik odszedł na początku 2005 roku, więc plan na 2005 jest całkowicie niezrealizowany, przygotowane było nawet jedno zadanie, ale bardzo bardzo obszerne z zamówień publ. więc z niego nie skorzystam w tym roku bo nie ma szans na jego ukończenie. Musze samemu coś wymyślić i zrobić, coś krótkiego na początek. Do tej pory w mojej jednostce nie było zrealizowane żadne zadanie, więc doświadczęń praktycznych u nas nie ma z audytem. Damy radę.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.