ocena ofert w otwartym konkursie na zlecenie zadań publicznych
- This topic has 7 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, and was last updated 15 years, 1 month temu by
iska.
-
AutorWpisy
-
19 listopada, 2010 o 9:51 am #18800
terka
UczestnikWitajcie:smile:
Mam prośbę o pomoc.
Czy jest zgodne z przepisami ustawy o pożytku publicznym i wolontariacie jeżeli w ogłoszeniu o konkursie na zecenie realizacji zadań publicznych (oraz przyznanie dotacji na ten cel) zapiszemy, że złożone oferty mogą podlegać negocjacom w trakcie ich oceny merytorycznej, pod względem:
a. zmiany terminu i harmonogramu realizacji zadania wynikających ze złożonej oferty,
b. zmniejszenia łącznej kwoty zaproponowanej w kosztorysie oferty do dofinansowania dotacją z budżetu gminy
c. przesunięć między pozycjami kosztorysu proponowanymi do finansowania dotacją,
d. zmniejszenia albo wykluczenia finansowania określonej pozycji kosztorysu dotacją z budżetu gminy.A następnie te nogocjacje przeprowadzić i zaprotokołować i będą stanowić dokumentację otwartego konkursu ofert.
Oferta zmieniona przez wnioskodawcę w wyniku negocjacji byłaby traktowana jako oferta ostateczna.Czy komisja konkursowa może negocjować treść oferty ?
I ostatnie: czy umowa na realizację zadania publicznego może być po jej zawarciu aneksowana (np. zmiana kosztorysu albo harmonogramu)?
Będę wdzięczna za opinie, mile widziane uzasadnienie opinii:smile:
19 listopada, 2010 o 12:59 pm #18806lczarny
Uczestnikwłaśnie tez siedzę teraz nad dotacjami celowymi na realizacje zadnia : upowszechnianie kultury fizycznej i sportu.
U mnie aneksy stosują, tym bardziej, że w umowie jest że mogą dokonywać przesunięć do 10% środków zaplanowanych na dany rodzaj kosztu.19 listopada, 2010 o 2:17 pm #18812adela
UczestnikUstawa moim zdaniem jasno określa obowiązki stron, czyli informacje które muszą się znaleźć w ogłoszeniu i treść składanych ofert. Na tej podstawie zamawiający ocenia złożone oferty i wybiera z uzasadnieniem tą która spełnia określone warunki.Podstawą wyboru nie są negocjacje, tylko rozpatrzenie złożonych ofert pod kątem oceny możliwości realizacji zadania przez organizacje, ocena kalkulacji kosztów realizacji w odniesieniu do zakresu rzeczowego zadania, oraz porównanie z wysokością środków przeznaczonych na to zadanie. Takie zasady obowiązują nawet, gdy na ogłoszenie jednostki ofertę złoży tylko jeden oferent.Stawianie innych warunków, które ingerują w ustawową treść zapisów jest nadużyciem. W takim przypadku powstaje zarzut niezapewnienia równych i konkurencyjnych warunków składania i rozpatrywania ofert na realizację zadania publicznego.
19 listopada, 2010 o 2:46 pm #18813terka
UczestnikDziękuję za odzew:smile:
lczarny – aneksy tak, pod warunkiem, że już w ogłoszeniu o konkursie zlecający przewidzi taka możliwość (np. do 10%, jak u Ciebie).
Natomiast dla mnie nie do przyjęcia jest fakt, że komisja konkursowa ma prawo do negocjowania oferty (w takim zakresie,jak napisałam powyżej).
A tak niestety, właśnie zadziałali i tego się już nie wróci, jednak na przyszłość chciałbym temu zapobiec (tzn. mam nadzieję, że mi się uda zapobiec:wink:)
Moim zdaniem nie jest to zgodne z przepisami. Moje stanowisko jest tożsame z opinią Adeli.Tylko jak to im udowodnić??? Przepisu mi potrzeba! artykułu, którego nie ma:wink:
Ja nie robię audytu (czy kontroli) dotacji (jeszcze):wink:
Nie umiałabym napisać sprawozdania tak, by w nim nie było wskazanych tych wszystkich naruszeń, które ostatnio zobaczyłam. 😈
Dyscyplina murowana. Wielokrotna. Ech, chyba rzucę te robotę:smile:19 listopada, 2010 o 9:50 pm #18815wojak
UczestnikMoja propozycja dla wójta (burmistrza, prezydenta, starosty, marszałka i innych, którym to potrzebne): Pełnomocnik d/s organizacji pozarządowych i Forum Organizacji Pozarządowych – demokracji trzeba pomagać, bo się zdegeneruje, albo skarleje.
Nie należy czekać, tylko przewidywać i organizować.
J. D. Rockefeller nie czekał na problemy, sam powołał w swoich fabrykach związki zawodowe…
Obecnie jest uważany za najbogatszego materialnie człowieka w historii (oczywiście w przeliczeniu).20 listopada, 2010 o 12:25 pm #18824dorotab
UczestnikCześć. A moje pytanie dotyczy treści oferty. Co powinna zrobić komisja konkursowa, jeżeli oferta nie zawiera wszystkich informacji, które wymagane są przez ustawę /nie wspomnę już, że nie została złożona na formularzu ustalonym w rozporządzeniu/. Rozpatrzyć ją czy też na wstępie odrzucić jako nie spełniająca wymogów formalnych?
20 listopada, 2010 o 1:03 pm #18827adela
UczestnikJak to udowodnić? terka – to co opisujesz nie jest konkursem ofert. A konkurs ofert według zasad opisanych w ustawie stanowi podstawę wyboru ofert. Wszelkie inne ustalenia, czy niekompletność dokumentów, dyskwalifikują takie postępowanie, bo naruszają zasady określone w ustawie
20 listopada, 2010 o 1:32 pm #18828iska
Uczestnik[QUOTE BY= DorotaB] Cześć. A moje pytanie dotyczy treści oferty. Co powinna zrobić komisja konkursowa, jeżeli oferta nie zawiera wszystkich informacji, które wymagane są przez ustawę /nie wspomnę już, że nie została złożona na formularzu ustalonym w rozporządzeniu/. Rozpatrzyć ją czy też na wstępie odrzucić jako nie spełniająca wymogów formalnych?[/QUOTE]
A zostało gdzieś uregulowane, że oferta ma być złożona na wymaganym wzorze i że ma zawierać wszystkie informacje określone w formularzu?
Moim zdaniem odrzucić jako nie spełniająca wymogów formalnych
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.