organizacja AW
Home › Forum › Organizacje AW › Organizacje AW › organizacja AW
Otagowano: organizacja AW
- This topic has 47 odpowiedzi, 16 odpowiedzi, and was last updated 4 years, 8 months temu by
adela.
-
AutorWpisy
-
14 grudnia, 2010 o 2:21 pm #19031
ziuk
UczestnikCzy Waszym zdaniem jeżeli ktoś prowadzi i prowadzić będzie audyt wewnętrzny w 2010r pomimo, że zgodnie z nową ustawą nie ma takiego obowiązku, powinien o tym powiadomić Ministra Finasów.
14 grudnia, 2010 o 2:38 pm #19032kikcloud
Uczestnik7. Kierownicy jednostek, o których mowa w ust. 2-6, informują pisemnie Ministra Finansów o rozpoczęciu prowadzenia audytu wewnętrznego.
a to są:
2) ministerstwach;
3) urzędach wojewódzkich;
4) izbach celnych;
5) izbach skarbowych;
6) Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych, w tym w zarządzanych przez niego funduszach; 😀14 grudnia, 2010 o 6:19 pm #19034terka
UczestnikOj, dlaczego sobie żartujesz z pytającego?
Przecież wyraźnie napisano, że w ustępach 2-6, nie ust. 1 pkt 2-6.
Moim zdaniem – tu odpowiadam Ziukowi – tak.15 grudnia, 2010 o 7:40 am #19035ziuk
UczestnikDziękuje Terka – to miałem na uwadze.
15 grudnia, 2010 o 8:05 am #19036darek
UczestnikA o zakończeniu prowadzenia audytu nie informuje?
A co jeśli już prowadzi? Literalne przmienie mówi o rozpoczęciu prowadzenia audytu. Ustawa wchodzi generalnie od 01.01.2010. Czyli jednostki które prowadzą już audyt muszą informować o rozpoczęciu, czy tylko te które rozpoczną po 01.01.2010? Jaka była intencja ustawodawcy?15 grudnia, 2010 o 1:41 pm #19048wojak
UczestnikDarek zwrócił uwagę na kolejne niejasności interpretacyjne dotyczące nowej uofp. Sami widzicie, że tych niejasności jest sporo.
Proponuję, by wszelkie tego rodzaju wątpliwości i pytania kierować bezpośrednio do Departamentu Audytu Wewnętrznego MF. Dobrze byłoby, gdyby ów Departament poświęcił więcej uwagi na prowadzenie swojej strony internetowej – jest tam link „pytań i odpowiedzi”, do którego już dawno nie zaglądano, a przydałoby się.
Przypominam email:
sekretariat.da@mofnet.gov.p15 grudnia, 2010 o 1:53 pm #19051darek
UczestnikSłusznie, tylko jakoś mam przykre (bez efektów) doświadczenia w tych kontaktach z MF. Liczę na mądrość forumowiczów raczej
15 grudnia, 2010 o 10:59 pm #19054kikcloud
Uczestnik>>terka>> zastanowiłaś się po co MinFinkom taka informacja, że >>ziuk>> prowadzi gdzieś tam audyt. Mógłbym pójść dalej z tą dywagacją, ale …. 😉
16 grudnia, 2010 o 8:14 am #19055wojak
UczestnikAudyt to pryszcz, ale kto w MF wpadł na pomysł śledzenia Internetu i „komórek” ❗ ❓ 👿
To w TYM ministerstwie rodzą się TAKIE pomysły ustaw 😈
Rostowski to w połowie „angol”, jak Orwell…16 grudnia, 2010 o 9:50 pm #19067terka
Uczestnik[QUOTE BY= kikcloud] >>terka>> zastanowiłaś się po co MinFinkom taka informacja, że >>ziuk>> prowadzi gdzieś tam audyt. Mógłbym pójść dalej z tą dywagacją, ale …. 😉 [/QUOTE]
😆
Ależ ja wiem, ze MinFinkom ta wiedza wcale nie jest porzebna, ale jakby nie czytać ustawy (od prawej do lewej i na wspak), moim zdaniem inaczej się tego przepisu nie da zintepretować.
To znaczy – ja nie mogę, bo nie wątpię, że MinFinki zdolne są nas zaskoczyć 😉Wkurza mnie, że pierwszą, najważniejszą kwestią do wyjaśnienia w zakładce najczęściej zadawane pytania są sprawy zwiazane ze studiami podyplomowymi…
Ustawa w zakresie audytu napisana tak, że nie wiadomo, o co chodzi, że aż sami pracownicy DA nie mają jednolitej, uzgodnionej interpretacji, problem problem goni, a tu najważniejsza kwestia – studia podyplomowe 👿
18 grudnia, 2010 o 9:27 pm #19083terka
Uczestnik[QUOTE BY= ziuk] Czy Waszym zdaniem jeżeli ktoś prowadzi i prowadzić będzie audyt wewnętrzny w 2010r pomimo, że zgodnie z nową ustawą nie ma takiego obowiązku, powinien o tym powiadomić Ministra Finasów.[/QUOTE]
Na stronie MF jest wzór zawiadomienia o które pytasz, i wyjaśnienie, że w takiej sytuacji taki „ktoś” powinien je złożyć:smile:
Ziuk, a jeśli wolno spytać, jesteś jednostką organizacyjną jst, czy „w dziale”?
21 grudnia, 2010 o 7:23 am #19084ziuk
UczestnikJestem jednostką organizacyjną jst.
21 grudnia, 2010 o 7:27 am #19085ziuk
UczestnikTerka dzięki za informację wszystko jasne.
21 grudnia, 2010 o 9:10 am #19086mama0454
UczestnikDowiedziałem się w MF, że informację powyższą wysyłają w wersji elektronicznej i papierowej wszystkie jednostki, także te w których audyt już od lat działa, najlepiej do końca bieżącego roku.
21 grudnia, 2010 o 9:21 am #19087meg
UczestnikWitam
Czy jest określony termin, do którego należy tę informację przesłać do MF?
Pozdrawiam
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.