wtorek, 8 lipca, 2025

podpis sprawozdania

Home Forum Sektory Samorządy podpis sprawozdania

Oglądasz 15 wpisów - 1 z 15 (wszystkich: 16)
  • Autor
    Wpisy
    anetka
    Uczestnik

cześć
    pytanko, proszę o odpowiedź
    czy przy przekazaniu wspawozdania wstępnego jednostce audytowanej, kierownik audytowanej jednostki podpisuje sprawozdanie na każdej stronie? czy też dopiero przy sprawozdaniu końcowym? a co jeśli sprawozdanie wstępne jest równocześnie sprawozdaniem końcowym bo jednostka audytowana nie wnosi zastrzeżeń? a może podpisy na sprawozdaniu jednostki audytowanej wogóle nie są potrzebne ?

anetka
    Uczestnik

i czy audytor musi się podpisać na każdej stronie sprawozdania?

slavek
    Uczestnik

Witam
    Ja podpisuje każdą stronę sprawozdania nie wymagając tego od kierownika komórki. Kierownik komórki podpisuje mi na ostatniej stronie sprawozdania – wszystko zależy pd tego co masz zapisane w książce procedur AW

j
    Uczestnik

zasadnym jest aby podpisy były również kierownika

nata
    Uczestnik

zauważyłam, że w przypadku RIO, protokół sparafowany jest na każdej stronie przez osoby podpisujące się na ostatniej stronie, nawet gdy jest to 170 stron 🙂

nie spotkałam się dotychczas z żadnymi wskazaniami w tym kierunku nakazami, więc sądzę, że wszystko zależy od wewnętrznej przyjętej procedury

pozdrawiam

spedek1
    Uczestnik

Uważam że dla bezpieczeństwa nalezy parafować każdą stronę – jako akceptacja treści danej strony.
    Banki np. parfują strony umowy min. w celu uniknięcia podmiany stron i uniknięcia z tym związanych późniejszych problemów.

pietryka
    Uczestnik

Wczoraj była o tym mowa na szkoleniu w Łodzi. W zasadzie podpis kierownika jednostki audytowanej nie jest potrzebny, gdyż żaden przepis tego nie wymaga. Ja stossuję na ostatniej stronie „otrzymałem dnia …” z imienną pieczsątką. Przy pierwszych audytach też parafowałe każdą stronę, ale nie jest to wymagalne. Natomiast sprawozdanie nie jest protokółem. Kierownik komórki, wydziału /jednostki kontrolowanej/ i tak ma możliwość odwołania się. I na takim stanowisku stoją też koledzy z PAWia / jak na początku/.
    Pozdrawiam.

slaw
    Uczestnik

U mnie tylko ja podpisuje sprawozdanie. Tak mam zapisane w sprawozdaniu. Fakt, że kierownik jednostki (komórki) audytowane odebrał sprawozdanie mam potwierdzone w protokole z narady zamykajacej gdzie odnotowuję między innymi że otrzymał On projekt sprawozdania. Protokół musi kierownik podpisać

slaw
    Uczestnik

U mnie tylko ja podpisuje sprawozdanie. Tak mam zapisane w sprawozdaniu. Fakt, że kierownik jednostki (komórki) audytowane odebrał sprawozdanie mam potwierdzone w protokole z narady zamykajacej gdzie odnotowuję między innymi że otrzymał On projekt sprawozdania. Protokół musi kierownik podpisać

slaw
    Uczestnik

slaw
    Uczestnik

adela
    Uczestnik

Sprawozdanie nie musi być wręczane na naradzie końcowej. Kierownik nie musi niczego podpisywać i to w jakimś stopniu jes wygodne dla audytora. Ja albo przekazuję za potwierdzeniem, albo puszczam przez sekretariat, oficjalną pocztą.

slaw
    Uczestnik

Do adela
    Pisząc że kierownik musi podpisać protokół miałem na mysli protokół z narady zamykającej. W protokole tym odnotowuję, że kierownik otrzymał sprawozdanie. U mnie sprawozdanie podpisuję tylko ja

miszaw
    Uczestnik

Witam
    U mnie samo sprawozdanie podpisuję tylko ja, natomiast na ostatniej stronie sprawozdania włączanego do akt bieżących kierownik jednostki kwituje odbiór sprawozdania oraz wpisuje datę otrzymania sprawozxdania (ze względu na termin wniesienia zastrzeżeń)
    Pozdrawiam Michał

k-asiek
    Uczestnik

a ja robię inaczej. W swoich procedurach przewidziałam wręczanie projektu sprawozdania 3-4 dni przed naradą zamkającą. w projekcie na oststniej stronie kierownik jednostki audytowanej ptwierdza odbiór prjektu. A robię tak dlatego, iż kierownik na naradę zamykającą przychodzi przygotowany i i na naradzie robimu ustalenia, wyjaśniamy ewentualne niezgodności. Oczywiście termin 14 dni biegnie od dnia otrzymania projektu sparwozdania. Uważam że taki tryb postępowania znacznie upraszcza sprawę . Jestem audytorem już dwa lata i to się sprawdza.

Oglądasz 15 wpisów - 1 z 15 (wszystkich: 16)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.