Mam taki przypadek. W szpitalu została wprowadzona Zarządzeniem Dyrektora polityka rachunkowości w roku 2003. Podczas audytu otrzymałam od głównej księgowej powyższy dokument z informacją, że jest to jedyny obowiązujący.
Po ustaleniu, że nie zawiera ona bardzo istotnych elementów wymaganych Ustawą o rachunkowości i przekazaniu tej informacji dyrektorowi szpitala (podczas rozmowy wyraził zdziwienie tym faktem ale nie komentował), w ciągu paru dni został mi dostarczony następny dokument z pieczątką i datą zatwierdzenia w roku 2006.
Zostałam poinformowana, ze zasady rachunkowości zostały wprowadzone w 2006 roku tylko poprzez zatwierdzenie a nie Zarządzeniem.
Oczywiście nasuwa mi się podejrzenie dorobienia w między czasie owego dokumentu. Jednak uważam, że oprócz opisania w sprawozdaniu tej sytuacji niczego innego nie mogę w tej kwestii zarzucić.
Natomiast zastanawia mnie inny aspekt tej sprawy. Poprzednie zarządzenie z roku 2003 nie zostało anulowane. Co się dzieje w tej sytuacji? Pierwsza polityka wprowadzona została zarządzeniem, druga, bez anulowania poprzedniej, tylko poprzez zatwierdzenie.
Co o tym myślicie? Dziękuję za pomoc