Program zapewnienia i poprawy jakości
- This topic has 27 odpowiedzi, 13 odpowiedzi, and was last updated 12 years, 5 months temu by terka.
-
AutorWpisy
-
19 maja, 2012 o 10:43 am #21829anka123Uczestnik
Czy macie coś takiego u siebie, a jeśli tak to w jakiej formie?
19 maja, 2012 o 12:25 pm #21830kikcloudUczestnikPoczytaj
http://www.mf.gov.pl/_files_/koordynacja_kontroli_finansowej_i_audytu_wewnetrznego/standardy_kf_i_aw/wytyczne_do_samooceny_aw_w_jsfp.pdf
i oczywiście niewątpliwie również to:
http://www.mf.gov.pl/_files_/koordynacja_kontroli_finansowej_i_audytu_wewnetrznego/metodyka/program_zapewnienia_i_poprawy_jakosci.pdf19 maja, 2012 o 1:51 pm #21832anka123UczestnikChodzi mi raczej o podpowiedź czy informację na ten temat zamieścić w procedurach, czy tylko w swoich aktach, a może nie spisywać tylko po prostu robić swoje i na pytanie o w/w program okazać przeprowadzone działania?
19 maja, 2012 o 2:56 pm #21834terkaUczestnikMoim zdaniem – zamiescić w procedurach. Ja zamieściłam, żeby potem żaden pracownik mi nie kwestionował, że on mi czegoś takiego robić nie będzie. A jak jest w procedurach zaakceptowanych przez szefa, to się nie dyskutuje.:smile:
20 maja, 2012 o 2:07 pm #21839pietrykaUczestnikTerka – myślę, że masz trochę racji, ale…
Ja nie zamieściłem, bo
– doszedłem do wniosku po pierwszej odmowie, że właściwie po co? Ankieta jako dobrowolna, daje mi większe zapewnienie, że odpowiedzi są szczere,
– odmowę kwituję jednym zdaniem w sprawozdaniu, które jest szczere do bólu „Kierownik jednostki odmówił wypełnienia dobrowolnej ankiety dotyczącej samooceny kontroli zarządczej”. Daję słowo u mnie to działa -na etapie czytania przed podpisaniem.
– pracownicy raczej nie nie odmawiają mimo, że wiem, że kontaktują się ze swoimi bezpośredniki przełożonymi.
– lepiej w samoocenie napisać o sobie dobrze i wszyscy zadowoleni, a nieprawidłowość „sama się błyskawicznie likwiduje”
W ogóle nie stosuję żądań i nie narzucam swoich procedur, lecz tłumaczę. 😉
Staram się być wyrozumiały wiedząc, że np. szef wydziału jest lepiej zorientowany w temacie, który wykonuje od lat. 😆20 maja, 2012 o 2:20 pm #21840jamaUczestnikPietryka, sorry, ale wy chyba mówicie o rożnych sprawach. Program zapewnienia i poprawy jakości pracy audytora dotyczy sprawdzenia jakości wykonania zadania i zgodności jego pracy ze standardami. natomiast samoocena i kontrola zarządcza, to chyba inna bajka…
20 maja, 2012 o 2:58 pm #21841pietrykaUczestnikJeden z linków, które podał kikcloud /wytyczne/ zawiera w dalszej części przykładowe samooceny, które właśnie /jak przypuszczam/ miała na myśli terka. Natomiast program zapewnienia i poprawy jakości mam jako załącznik do procedur /robiony byl po/ a wynika on m.in. ze standardów. 😉
Ale… chyba masz rację 😳
No to z rozpędu wypowiedzialem się na temat zapisywania czy nie w procedurach samooceny kontroli zarządczej.
Nie chcę wycofywać tej wcześniejszej wypowiedzi. 😆22 maja, 2012 o 10:05 am #21843kikcloudUczestnikSamoocena AW jest elementem programu zapewnienia i poprawy jakości AW ❗
23 maja, 2012 o 8:05 am #21845anka123UczestnikPytanie to zadałam w związku z kontrolami w gminach woj.pomorskiego i wynikami tych kontroli, gdzie wytykano brak programu zapewnienia i poprawy jakości oraz z mającymi nadejść jesienią kontrolami NIK w audycie.
Wiem, że audytor na samodzielnym stanowisku może realizować taki program poprzez:
-samoocenę przeprowadzaną conajmniej raz w roku,
-kwestionariusze poaudytowe, wypełniane przez audytowanych po zakończeniu zadania i
-ocenę zewnętrzną.
Chodzi teraz o to gdzie to umieścić.
A jeśli jestem z samorządu i procedury były wprowadzone zarządzeniem to taki program też jako część procedur?
Pozdrawiam i dziękuję za opinie 😀23 maja, 2012 o 8:50 am #21847terkaUczestnikUścislam swoją poprzednią odpowiedź – ja w procedurach mam kwestionariusze poaudytowe wypełniane przez audytowanych po zakończeniu zadania.
Do samooceny nie potrzebuję (tak mi się wydaje) procedury zatwierdzonej przez Burmistrza. I mogę ją zrobić, ale nie muszę. Jeszcze – jak dotąd – tego nie robiłam. Czasu brak:sad:23 maja, 2012 o 9:43 am #21848anka123UczestnikJa niestety nie mam ankiety poaudytowej w procedurach, też myślę że do samooceny nie potrzeba żadnych formalności, po prostu planuję ją zrobić na koniec roku (jak czas pozwoli). Czyli mamy właściwie ten program, ale niektórzy będą go chcieli oglądać sformalizowany na papierze.
23 maja, 2012 o 1:55 pm #21856k-asiekUczestnika ja mam wprowadzoną zarządzeniem burmistrza procedurę program zapewnienia i porawy jakości, w którym zawarłam informacje i przyjete przezemnie trybu dokonywania oceny jakości , samooceny oraz oceny zewnetrzne ( przewidziałm tam min ocenę zewnętrzną w formie wolontariatu). Z tego co kojarzę, to taki program powinien być spisany i zatwierdzony.
24 maja, 2012 o 8:39 am #21858adelaUczestnikJa również nie stworzyłem programu zapewnienia i poprawy jakości audytu. Z samooceny wynika, że jest O.K., to co mam poprawiać? Ostatnio w czasie kontroli NIK na temat funkcjonowania kontroli zarządczaj otrzymałem pytanie, dlaczego nie opracowano programu zapewnienia i poprawy jakości audytu wewnętrznego. Inspektor nie miał innego wyjścia, jak umieścić w protokóle, że takiego programu nie opracowano, bo jak wyjaśnił AW nie było przesłanek uzasadniających konieczność opracowania tego programu. I na tym koniec.
25 maja, 2012 o 11:35 pm #21864kikcloudUczestnikTakie przesłanki to np. standard 1300 – Zarządzający audytem wewnętrznym MUSI opracować i realizować program zapewnienia i poprawy jakości, obejmujący wszystkie aspekty działalności audytu wewnętrznego.
I jeszcze 1310 – Program zapewnienia i poprawy jakości musi uwzględniać zarówno oceny wewnętrzne, jak i zewnętrzne. ❗
Pozdrawiam26 maja, 2012 o 9:09 am #21865dzw1kUczestnikOdnośnie programu zapewnienia i poprawy jakości i potrzeby/konieczności/lub braku jego ustanowienia proponuję rozważyć również standard 2430 – Użycie formuły „przeprowadzono zgodnie z Międzynarodowymi standardami praktyki zawodowej audytu wewnętrznego” tj. „Audytorzy wewnętrzni mogą użyć stwierdzenia, że zadania zostały przeprowadzone zgodnie z Międzynarodowymi standardami praktyki zawodowej audytu wewnętrznego tylko wtedy, gdy wyniki programu zapewnienia i poprawy jakości potwierdzają ten stan.”.
Pozdrawiam -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.