środa, 12 lutego, 2025

Regulacje wewnętrzne jednostki

Home Forum Wzajemna pomoc merytoryczna Wzajemna pomoc merytoryczna Regulacje wewnętrzne jednostki

Oglądasz 13 wpisów - 1 z 13 (wszystkich: 13)
  • Autor
    Wpisy
    anja
    Uczestnik

Witam. Czy regulacje wewnętrzne dotyczące pracy jednostki – regulaminy i instrukcje muszą być wprowadzane w formie zarządzeń wewnętrznych? Czy mogą być wprowadzane tylko w formie instrukcji i regulaminów jeśli Regulamin Organizacyjny jednostki stanowi, że Dyrektor jednostki wydaje zarządzenia, regulaminy i instrukcje dotyczące pracy jednostki? A jeśli tak, to czy w tym przypadku nie powinien istnieć obok rejestru zarządzeń rejestr regulaminów i instrukcji? Z góry dzięki za odpowiedź.

k-asiek
    Uczestnik

wita aniu. U mnie w jednostce wszelkie regulaminy i instrukcje dotyczące całej jednostki są wprowadzane zarządzeniem . Natomiast wewnetrzne regulaminy, instrukcje czy procedury dotyczące referatu, działu wprowadza kierownik referatu, działu. wszystkie zarządzenia są rejestrowane.

mirka
    Uczestnik

Witam. U mnie również regulacje wewnętrzne wprowadzane są zarządzeniami. Zgodnie z „Zasadami techniki prawodawczej” Dz.U.02.100.908 – § 140. Akty normatywne o charakterze wewnętrznym określa się wyłącznie nazwą „uchwała” albo „zarządzenie”.

sonl
    Uczestnik

Witaj ANJU,
    swoją odpowiedź na Twój post zapisałam jako nowy temat na forum pod hasłem „zarządzenia”- tak to jest, gdy człowiek się śpieszy.
    Pozdrawiam

anka
    Uczestnik

Witam !

SONI a może wiesz na jakich zasadach rachunkowości (plan kont) powinny funkcjonować samorządowe instytucje kultury ?
    Z góry dziękuję za podpowiedź.

Pozdrawiam

iga
    Uczestnik

Jeśli jest to jednostka powołana w oparciu o ustawę o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej Dz.U.z 2001r., Nr13 poz123 tekst jedn. z późn. zm. to rozdz. 3 tej ustawy i ustawa o rachunkowości

sonl
    Uczestnik

Drogie Panie (Anka, Iga),
    niestety to nie jest tak do końca z tymi przypisami prawnymi. Ustawa o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej w sposób lakoniczny odnosi się do sposobu prowadzenia księgowości. Spowodowane zapewne jest to tym, iż działalnością kulturalną może równiez zajmowac się osoba fizyczna. Instytucje kultury, które działają jako samorządowe instytucje kultury, przeważnie otrzymują dotację podmiotową na swoją dzialalność w 100% pokrywającą koszty funkcjonowania. Co za tym idzie, należy zaliczyć je do sektora finansów publicznych, jednak w całej ustawie o finansach publicznych nie ma słowa, że instytucje kultury (samorządowe) są do nich zaliczane. Jednak mają one również własne dochody np. opłata za wstęp, wynajem sali, opłaty za książki itd. Obowiązkiem samorządu jest dbac o sferę kulturalną, tworząc instytucje kultury. Jednak w ustawie o fp, jest zapis, że gmina tworzy jednostki budżetowe, zakłady i gospodarstwa pomocnicze, jednak nic tam nie ma o instytucjach kultury. Rozporządzenie dot. zakładowych planów kont też odnoszą sie do zakładów i jednostek, nie ma dokonanego zapisu iż również instytucje kultury mają sie do niego zastosować.
    Według mnie kilka spraw jest jasnych. Samorządowa instytucja kultury musi rozliczyć się z otrzymanej dotacji – chociaż słyszałam wielokrotnie, że gminie nic do tego. Sposób rozliczania należy ustalić. Samorządowa instytucja kultury według mnie jest jednostką sektora finansów publicznych i jest nadzorowana przez tzw. Organizatora – inaczej mówiąc jednostkę nadrzędną, która ją tworzy. Zakładowy plan kont musi być wprowadzony przez kierownika instytucji kultury ( tak jak pozostałe procedury, przepisy wymagane przepisami prawa). Na pewno plan kont nie może być oderwany od rachunkowości, bardzo wiele instytucji kultury stosuje plan kont przewidziany dla zakładów budżetowych. Wiele instytucji składa sprawozdania ze swojej działaności wraz z opisem na drukach Rb-28 i wówczas stosują również podział na paragrafy.
    Moje domysły dot. tworzenia instytucji kultury jako odrębych podmiotów są następujące: z jednej strony otrzymują dotację z budżetu, jednak jest ona wyższa niż 50%- chyba ograniczenie wynosi 50% (zakład budżetowy może otrzymac dotację z budżetu w wysokości nie przekraczającej 50%, natomiast w przypadku bibliotek, domów kultury itd. są to dotacje pokrywające praktycznie w 100% koszty działaności), z drugiej strony posiada własne dochody tzn. może je posiadać, jak zakład budżetowy, czyli według mnie powinny rozliczać się na zasadach zbliżonych do zakładów budżetowych.

Wybaczcie, że nie podaję art, par. ale to wszystko piszę w biegu i niestety nie mam teraz czasu na podawanie podstaw prawnych. Zdaję sobie sprawę, że moja wypowiedź nie daje spójnej wypowiedzi, ale chciałam zasygnalizować kilka spraw na które zapewne należy zwrócić uwagę. Wiem również, że kilka jest wersji dot. rozliczania sięinstytucji kultury, ta o której napisałam jest dla mnie najbardziej wiarygodna.
    Mam malutką nadzieję, że troszkę pomogłam. Pozdrawiam serdecznie

iga
    Uczestnik

SONI Polecam:
    1.Ustawa z dnia 21 stycznia 2000r. o zmianie niektórych ustaw związanych z funkcjonowaniem administracji publicznej, art.29
    2.Rozporządzenie Ministra Kultury i Sztuki z dnia 17 lutego 1992r. w sprawie sposobu prowadzenia rejestru instytucji kultury (Dz.U. Nr 20 poz.80)
    3.Art.5 ust.7 uofp
    Mówimy o planie kont , a nie sposobach rozliczania się instytucji kultury. Ponadto – samorządowa jednostka kultury powołana na tej podstawie o której mówię w poprzednim poście ma OSOBOWOŚĆ PRAWNĄ i nie stosuje sie do niej rozporządzenie o sprawozdawczosci budzetowej typu RB! nie jest ani jednostką budżetową, ani zakładem budżetowym (uofp) ani inna jednostką tam wymienioną…. Nie stosuje się do nich również rozporządzenie o szczególnych zasadach rachunkowości…….. wydane przez Ministra finansów na podstawie delegacji art.14 uofp.
    Pierwsze nalezy sprawdzić na jakiej podstawie jednostka została powołana STATUT – jeżeli na podstawie ustawy o organizowaniu działalności kulturalnej przy budowaniu planu kont zastosować się do ustawy o rachunkowości z wyłączeniami jakie wprowadza ustawa szczególna, czyli rozdział 3 ustawy o prowadzeniu działalności kulturalnej..

iga
    Uczestnik

To jeszzce raz ja 😀
    Polecam jeszcze Art. 17.uofp Jednostki sektora finansów publicznych mogą być tworzone jedynie w formach przewidzianych ustawami

sonl
    Uczestnik

Witam,
    Iga to wszystko co napisałaś pokrywa się z moją wypowiedzią, znam te wszystkie regulacje, a o pomoc prosiła osoba o nicku „anka”, mam nadzieję, że Twoje posty dały zadawalającą odpowiedź na postawione pytanie.
    Pozdrawiam serdecznie

anja
    Uczestnik

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jednak nie do końca mam jasność w tej kwestii. Chodziło mi o regulacje wewnętrzne w jednostce organizacyjnej gminy. Regulacje te zostały wydane nie na podstawie przepisu prawnego, który upoważnia dany organ do uregulowania określonego zakresu spraw czy wyznacza zadania lub kompetencje danego organu (§ 140 Rozporządzenia w sprawie „Zasad techniki prawodawczej”), a w celu określenia sposobu załatwiania pewnych spraw w jednostce. Wydaje mi się, że w tej sytuacji regulacje wewnętrzne nie muszą być wydawane w formie zarządzenia, tym bardziej, że regulamin organizacyjny tej jednostki stanowi, że dyrektor jednostki wydaje zarządzenia, regulaminy i instrukcje dotyczące pracy jednostki. A jak Wy uważacie?

anka
    Uczestnik

Witam!

SONI dziękuję za odpowiedź, która ma początek może wydawać się niespójna jak to określiłas to potwierdza to co jest mi juz znane. Masz rację. Instytucje kultury, które ma za zadanie tworzyć Organizator – sa to najczęściej jst – nie mają wprost określonych zasad co do prowadzenia rachunkowości. Można stwierdzić że pomimo dotowania przez jednostki nadrzędne samorządowe instytucje kultury stoja na uboczu. nurtuje mnie kwestia czy wobec takiego stanu mogą lub czy musza prowadzić swoją ewidencję księgową w oparciu o klasyfikację budżetową łącznie z kosztami rodzajowymi, czy też w oparciu o same koszty rodzajowe ? A może jest jeszcze inna mozliwość ? Co Ty na to SONI ?
    Poza tym jeśli samorządowa instytucja kultury dostaje pieniądze na swoją działalnośc statutową organizator może ją z tej dotacji rozliczyć. przeciez są to pieniądze publiczne.
    Dziękuję za pomoc i licze na ciąg dalszy 😀
    Pozdrawiam serdecznie
    anka

adamusik
    Uczestnik

Jeśli już jesteście Drodzy Państwo przy instytucjach kultury, czy mogę liczyć na pomocy z waszej strony odnośnie księgowości biblioteki tzn. czy może być prowadzona na umowę zlecenie. Chodzi mi głównie Gminną Biblioteke Publiczną.
    Z góry dziękuję.

Oglądasz 13 wpisów - 1 z 13 (wszystkich: 13)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.