środa, 12 lutego, 2025

regulamin audytu

Oglądasz 14 wpisów - 1 z 14 (wszystkich: 14)
  • Autor
    Wpisy
    anetka
    Uczestnik

jeśli ktoś wie to proszę o odp.
    z zakresu organizacji , procedur aw, w swojej jednostce posiadam kartę audytu (ogólne zasady i cele aw, prawa i obowiązki aw, niezależność, zakres aw, sprawozdawczosc – ogółem 5 stron)i do tego następujące załączniki: kodeks etyki aw (zasady: uczciwość, profesjonalizm, obiektywizm, poufność itd)standardy kontroli finansowej, standardy aw – standardy ze strony mf.

Czy oprócz tego potrzebuję jeszcze regulamin przeprowadzania aw w jednostce z uszczegółowieniem i napisaniem krok po kroku na czym polega aw i załaczniki np. typu wzór z narady otwierającej?

czy też wystarczy mieć to co posiadam ?
    jeżeli wymagany jest regulamin to proszę napisać z jakiego przepisu prawnego to wynika?

marcind
    Uczestnik

O "zwięzłym opisie stosowanej metodyki audytu wewnętrznego" mówią Standardy Audytu Wewnętrznego dostępne na stronie MF. Jest to punkt 3.1.

pozdrawiam

anetka
    Uczestnik

tak zgadza się, ale jeżeli posiadam te dokumenty, które wymieniłam powyżej, to czy muszę mieć jeszcze regulamin? co należy rozumieć pod pojęciem „zasady organizacji, szczegółowe cele, zakres i procedury audytu” czy wystarczy sama karta (z elementami wskazanymi powyżej) czy też powinien być regulamin przeprowadzania audytu? a jeżeli regulamin pownien być to jak go wprowadzić ? czy jako regulamin podpisany przez aw i zatwierdzony przez kierownika jednostki czy też może jako załącznik do uchwały podjętej przez zarząd ?
    proszę o odp. 🙂

marcind
    Uczestnik

Powiem na swoich doświadczeniach: mam kartę audytu i podrecznik przedstawiający metodyke audytu i zawierający wzory dokumentów, opis prowadzonej dokumentacji samą metodyke audytu, sposób analizy ryzyka.Książke tę wprowadzam zatwierdzeniem kierownika jednostki.

pozdrawiam

Anonim
    Nieaktywny

Ja u siebie wprowadziłem zarządzeniem wewnętrznym zarówno regulamin jak i kartę audytu wewnętrznego i zapoznałwm wszystkich pracowników

Anonim
    Nieaktywny

A w tym roku wprowadziłem dodatkowo Procedury audytu w jednostce

anetka
    Uczestnik

„podrecznik przedstawiający metodyke audytu i zawierający wzory dokumentów, opis prowadzonej dokumentacji samą metodyke audytu, sposób analizy ryzyka” czy ten podręcznik stworzyłeś sam czy też ściągnąłeś z internetu ?

marcind
    Uczestnik

Opracowałem sam na podstawie materiałow od innych osób otrzymanych (dzięki Ryszard!) oraz podręcznika dostępnego na stronie MF.

pozdrawiam

anetka
    Uczestnik

a może jakbym się do Ciebie ładnie uśmiechnęła to mogłabym otrzymać od ciebie jakieś materiały ???

anetka
    Uczestnik

😆

marcind
    Uczestnik

No pieknie, ale jak moge Ci pomoc? przesylania materialow na mail zabrania regulamin PAW…

slavek
    Uczestnik

Witam
    Jeżeli chcesz mogę Ci przesłać książkę procedur audytu opracowaną w Ministerstwie Finansów

juror
    Uczestnik

Slavek! Ja też chętnie bym ją zabaczył.

anetka
    Uczestnik

dobrze Sławku poproszę o przesłanie

Oglądasz 14 wpisów - 1 z 14 (wszystkich: 14)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.