Cześć , pisałam kiedyś na ten temat, ale była mała pomoc.
Po badaniu stwierdziłam, że nie musi być przetarg, ale działanie zgodnie z ustawą Prawo zamówień publicznych.
Chodzi mi o przestrzeganie wewnętrznych procedur przy zakupach ze środków publicznych (bo tak jest zapisane w ustawie o fin. pub.)
Skorzystałam z art. 34 ust. 1 ustawy pzp . Przeczytałam Komentarze do całego art. 34 .
Żywność , którą chcemy kupować możemy podzielić na grupy wg CPV – 3 pierwsze cyfry (XXX00000-Y). Jezeli w danej grupie nie będziesz miał 14 tys. można przyjąć procedure wg regulaminu wewnętrznego do zakupów poniżej 14 tys. Pomocny jest Komentarz do ustawy pzp. dot. zakupów art. 34 ( na stronie internetowej Urzędu Zam. Pub.)
U mnie w badanej jednostce , zakupioną żywność podzielono na 12 grup wg CPV , żadna z grup nie przekroczyła kwoty 6 tys. w 2006r.
Nie było sumowania całych zakupów – każda grupa była traktowana odrębnie.
Do końca nie jestem przekonana czy to jest prawidłowo.