wydatki szkoł – pilne!!
- This topic has 7 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, and was last updated 12 years, 5 months temu by
anka.
-
AutorWpisy
-
14 listopada, 2008 o 10:16 am #12884
k-asiek
UczestnikKochani prosze o pomoc w powyzej sprawie. U mnie jest zespoł ktory prowadzi księgowość pszczególnych szkoł. Badam wydatki poniżej 6000 euro. Są więć poza ustawą, a ponieważ niska wartość w dokumentacji faktury, ewentualnie umowa odbiór robót. I mam dylemat. Skoro dyrektor szkoły jest kierwnikiem jednostki organizacyjnej czyli szkoły to odpoiwda za finanse szkoły. Faktury wystawiane są na zespół , a nie na szkołę, umowy podpisuje dyrektor zespołu a nie dyrektor szkły . Jak to jest u was, bo moim zdaniem faktura powinna być na konkretną szkołę, a nie na zespoł, który pełni rolę jedynie głównej księgowej dla szkoł. Co wy o tym sądzicie? Prosze o pilne odpowiedzi, bo jestem w trakcie audytu a terminy mnie gonią.
14 listopada, 2008 o 12:38 pm #12892kules
Uczestnikdziwne to co piszesz – czyli zespół księgowy kupuje na siebie różne rzeczy – przecież oni prowadzą tylko obsługę księgową. Z tego wynikało by że zespół musi mieć w swoim planie finansowym środki na funkcjonowanie szkół wszystkich, na administrowanie tym majątkiem, itd. No chyba tak nie jest, bo wtedy szkoły nie miały by w swoich budżetach środków na działalność. Jak zespół rozlicza się finansowo z szkołami, które są przecież odrębnymi jednostkami, na jakiej podstawie zespół przekazuje zakupione rzeczy szkołom???
Dziwne to wszystko jest u was zrobione, no chyba że źle zrozumiałem. Księgowość ma tylko księgować a nie administrować szkołami.Taki zespół księgowy nie jest stroną dla podmiotów zewnętrznych, jest tylko do obsługi, obsługi anonimowej z punktu widzenia podmiotów zewnętrznych14 listopada, 2008 o 1:36 pm #12896k-asiek
UczestnikJa uważam tak samo. Dlatego zadałam to pytanie na forum. rzeby było smieszniej to faktury wystawiane są na szkolę, ale umowa z wykonawcą na zespoł i podpisana przez dyrektora zespolu. masło maślane. Dodam że zespoł prowadzi księgowość wszystkich placówek, ale odrębną dla każdej jednostki, która każda ma swój plan finansowy. dla mnie też jest to niezrozumiałe.
14 listopada, 2008 o 1:37 pm #12897anka
UczestnikWitam!
K-asiek jesli możesz napisz więcej konkretów. Co chcesz sprawdzić i za jaki okres. Napewno wiesz że zmieniął się ustawa PZP i obecnie jest nie 6000 a 14000 euro. Poza tym nic nie wspomniałaś czy mają opracowany Regulamin do tej kwoty.
Nie bardzo rozumiem czy funkcjonuje u Ciebie zespół szkół czy powołany zespół prowadzi ewidencję księgową dla szkół.
Pozdrawiam14 listopada, 2008 o 1:42 pm #12898k-asiek
Uczestniktak wiem, ale badam zakupy poniżej 6000euro z 2006r. U mnie jest zespol do obsługi placowek , a wszystkie umowy na zamówienia są podpisywane przez dyrektora zespolu. Poza tym jak pisalam wyżej umowy z wykonawcą zawierane są z zepolem a nie ze szkołą, faktury są na szkołę a czasem na zespół. Badam sam proces dokonywania zamówień poniżej progu, nie ma żadnych regulaminów zamówień , dlatego chcę dać konkretne zalecenia aby wreszcie uporządkować pewne sprawy ( w tym również dyrektorów szkól, którzy bardzo chętnie obarczają calą robotą związaną z remontami itp dyrektora zespołu)
14 listopada, 2008 o 7:39 pm #12902am
Uczestnikcześć.Pewien czas temu miałam ten sam problem (tzn. wystawianie faktur na zespół obsługujący szkoły i podpisywanie ich przez jego dyrektora)i już go rozwiązałam:
1) sprawdź czy poszczególne szkoły mają odrębne NIP-y (jeśli nie to zalecenie pierwsze: mają mieć)
2) sprawdź jak konstruują budżety – czy każda szkoła ma swój odrębny, z których powinny być finnsowane zakupy niezbędne dla poszczególnej jednostki (jeśli nie mają odrębnych planów finansowych zalecenie drugie: mają mieć)
3) zakupy finansowane z budżetu danej szkoły akceptuje do zapłaty dyrektor szkoły (chyba, że zawarto jakieś porozumienie z zespołem szkół obsługującym szkoły pod względem finansowym, w którym ustalono, że może to robić np. dyrektor zakładu) – jeśli brak takiego porozumienia, w związku z wcześniejszymi poruszanymi przeze mnie zagadnieniami w punkcie 1 i 2 to akceptacji do wypłaty dokonuje zazwyczaj kierownik jednostki z głównym księgowym – poszukaj jeszcze w procedurach kontroli
Pozdrawiam serdecznie15 listopada, 2008 o 9:32 am #12912k-asiek
UczestnikDzięki am, sprawdze te NIP-y, co do budżetu każda szkoła ma odrębny i odrębnie księgowana jest w zespole. zakupy małe robi dyrektor, tylko faktury są rożnie albo na zespol albo na szkołę, a jęsli są to drobne remonty to umowa jest zawsze na zespoł i to mi sie nie podoba. zespoł ma w statucie organizowanie kapitalnych remontów (a więc dla mnie o wartości powyżej 6000e, teraz 14000 euro) a poza tym planowanie, statystykę. dlatego moje wątpliwości
15 listopada, 2008 o 10:57 am #12915anka
UczestnikKasia zajrzyj do decyzji o nadanie NIP bądź regon.
Pozdrawiam -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.