A co z samorządowymi jednostkami budżetowymi?????
- This topic has 12 odpowiedzi, 7 odpowiedzi, and was last updated 14 years, 5 months temu by
terka.
-
AutorWpisy
-
22 września, 2010 o 2:27 pm #18250
alice
UczestnikZgodnie z nową uofp audyt jest obowiązkowy w j.s.t., a co z samorządowymi jednostkami budżetowymi, w których budżet przekracza 40 mln? Dotyczy to takich jednostek jak ZDW, WUP…
22 września, 2010 o 3:42 pm #18252terka
UczestnikW jednostkach samorzadowych o budżecie pow. 40 mln. tylko wtedy, gdy kierownik jednostki wyrazi taką chęć:wink:
Mnie ta sytuacja dotyczy – ale jestem (przynajmniej do wyborów samorządowych) bezpieczna – moje szefostwo już dawno poinformowalam, że jak wejdzie w życie ustawa ofp, to nie musi mnie dalej zatrudniać, że tracę też ochronę, więc moze mnie zwolnić w każdej chwili. Na obecną chwilę wiem, że szefostwo mnie jeszcze chce mieć:wink:
Pozdrawiam23 września, 2010 o 10:37 am #18260irenaanna
UczestnikJeśli kierownik samorządowej jednostki organizacyjnej nie wyrazi zgody na zatrudnienie audytora, obowiązek prowadzenia audytu w tej jednostce spoczywa na audytorze zatrudnionym w urzędzie jst. Tak powiedziano na szkoleniu Suprema Lex, a wynika to z ustawy.
23 września, 2010 o 11:08 am #18261pawels
UczestnikMożesz podać podstawę prawną?
23 września, 2010 o 11:23 am #18262irenaanna
UczestnikMoże to wynikać z art.272 – audytor ocenia kontrolę zarządczą, a oceniać przecież może tylko obszar audytowany. Ustawa nie precyzuje i nie narzuca rozwiązań organizacyjnych dla jst. W praktyce funkcjonują różne modele, np. prezydent miasta może zarządzić że komórka audytu umiejscowiona w urzędzie prowadzi audyt we wszystkich jednostkach organizacyjnych, które nie zatrudniają „swoich” audytorów. Podstawą takiego rozwiązania jest decyzja (zarządzenie) prezydenta.
23 września, 2010 o 11:34 am #18264pawels
UczestnikZgadzam się z Tobą, że może to tak funkcjonować co więcej uważam, że jest to najlepszy model audytu w jst. Jednak z ustawy to nie wynika. Na szkoleniu opowiadają dyrdymały.
PZDR23 września, 2010 o 12:58 pm #18269Anonim
NieaktywnyWitam
A mi się wydaje, że obowiązek objęcia audytem również samorządowych jednostek budżetowych wynika wprost z art. 274 ust. 3, który mówi, że audyt prowadzi się w jst, które przekroczyły limit- mniej więcej tak. JST jest gmina, powiat, województwo, a na np. powiat w sensie organizacyjnym składa się zarówno urząd, jak i wszystkie jednostki za pomocą których jst wykonuje swoje zadania tj. szkoły, szpitale, urzędy pracy itp.
Pod rządami starej UOFP zapis o prowadzeniu audytu był trochę inny tj. że audyt po przekroczeniu limitu prowadzi się w urzędzie danej jst (stąd niektórzy wprost wyprowadzali obowiązek prowadzenia audytu tylko w urzędzie, co moim zdaniem było błędne). W nowej UOFP nie ma zapisów o urzędzie (chyba, że przy zatrudnieniu), a jest mowa tylko o JST.
Nie wiem czy nie zamotałam, ale tak to widzę 🙂
Pozdrawiam23 września, 2010 o 1:25 pm #18275kules
UczestnikWidzę to dokładnie tak samo jak lainy, ograniczanie się do samego urzędu powoduje, że praktycznie w każdym zadaniu staniemy przed barierą, której nie powinniśmy przekraczać, a to prowadzi do braku możliwości całościowej oceny systemu. Praktycznie niewiele jest zadań np. powiatu realizowanych wyłącznie przez urząd, bez współpracy z jednostkami. Ograniczając się tylko do urzędu poszlibyśmy nieuchronnie w kierunku audytowania działalności wspomagającej. A wg. mnie audyt powinien skupiać się przeważającej mierze na działalności podstawowej. Poza tym działalność jednostek jest znacznie bardziej interesująca dla kierownictwa powiatu niż to co się dzieje w urzędzie pod ich okiem.
23 września, 2010 o 2:09 pm #18281ziuk
UczestnikPodzielam w pełni zdania Przedmówczyń zważywszy chociażby na gospodarowanie znacznymi środkami unijnymi a w związku z tym obowiązkiem audytowania tych obszarów w zakresie sprawowania kontroli zarządczej i finansowej. Aczkolwiek zapis może budzić kontrowersje (art.274).
24 września, 2010 o 9:17 am #18285irenaanna
UczestnikBiorąc pod uwagę art.277 ust.1 (w jst komórkę aw tworzy się w urzędzie tej jst) oraz art.287 ust.1 i ust.3 – zastanawiam się, kto upoważnia audytora zatrudnionego w jednostce organizacyjnej (np. w MOPS) – do przeprowadzenia audytu? Czy prezydent czy dyrektor MOPS?
24 września, 2010 o 9:21 am #18286terka
UczestnikTen, komu podlega audytor. Czyli prezydent. Moim zdaniem, oczywiście.
24 września, 2010 o 9:50 am #18287irenaanna
UczestnikAudytor podlega dyrektorowi np. MOPS a nie Prezydentowi. Wynika to z zawartej umowy o pracę. W jst audytor (kierownik KAW) podlega kierownikowi jednostki (art.280) a kierownikiem jednostki wg art.276 jest w tym wypadku Prezydent. Jak to rozgryźć?
24 września, 2010 o 10:11 am #18288terka
Uczestnik[QUOTE BY= irenaanna] Biorąc pod uwagę art.277 ust.1 (w jst komórkę aw tworzy się w urzędzie tej jst) oraz art.287 ust.1 i ust.3 – zastanawiam się, kto upoważnia audytora zatrudnionego w jednostce organizacyjnej (np. w MOPS) – do przeprowadzenia audytu? Czy prezydent czy dyrektor MOPS?[/QUOTE]
Sorry, nie doczytałam pytania. Jeśli audytor jest zatrudniony w jednostce, to kierownik jednostki.
Prezydent wówczas, gdy wysyła na audyt do jednostki swojega audytora (zatrudnionego w urzedzie). -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.