Audyt projektu z PO KL
- This topic has 3 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, and was last updated 11 years temu by .
Oglądasz 4 wpisy - 1 z 4 (wszystkich: 4)
Oglądasz 4 wpisy - 1 z 4 (wszystkich: 4)
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
Witam!
Zaczynam zadanie w w/w temacie. Jest to moje pierwsze zadanie z funduszy, teoretycznie przygotowałam się, ale może szanowne koleżeństwo ma jakies podpowiedzi dla żółtodzioba.
Niestety nie mam dostępu do sekcji materiały, jakiś czas temu wysłałam materiał do tego działu, ale cisza…..
„Zasady
przeprowadzenia audytu zewnętrznego projektów realizowanych w ramach VI, VII, VIII i IX
Priorytetu PO KL” – wygoogluj 🙂
Anka, nie wiem czy na coś Ci się to przyda ale ja bym zwróciła przede wszystkim uwagę na:
– zgodność postępowań z ustawą Prawo zamówień publicznych oraz wewnętrznymi procedurami dotyczącymi zakupów – tu jest zawsze najwięcej nadużyć, pomocny może być też materiał pn. „Wymierzanie korekt finansowych za naruszenia prawa zamówień publicznych związane z realizacją projektów współfinansowanych ze środków funduszy UE”. Warto przejrzeć dokumentację postępować i posprawdzać daty ich sporządzania bo z doświadczenia wiem, ze mogą być różne „cuda”.
– przestrzeganie wytycznych instytucji zarządzającej dotyczących realizacji projektu w tym ochrona danych bo przy PO KL od danych się roi (np. czy jest polityka bezpieczeństwa informacji i czy jest przestrzegana, obowiązek wynika chyba nawet z umowy o dofinansowanie, czy są zgody/upoważnienia na/do przetwarzanie danych )
– prowadzenie i zabezpieczenie dokumentacji związanej z projektem – też z doświadczenia wiem , ze to temat drugo czy trzeciorzędny dla prowadzących projekt a może okazać się istotny,
– zgodność działań z umową, harmonogramem itp.
Wyszłabym przede wszystkim od dokladnego przejrzenia umowy o dofinansowanie a potem wytycznych ze stron instytucji zarządzającej (one lubią się zmieniać). Sprawdz czy są jakieś regulacje wewnętrzne – np. dotyczące zakupów pon. 14 tys euro, obiegu dokumentacji projektowej, polityki rachunkowości dotyczącej projektu itp.
Chciałam do poprzedniej wiadomości dołożyć linki, które być może Ci się przydają ale pomimo tego, że widać je na podglądzie przy edycji postu to potem znikają …
Dlatego tutaj je wrzucę:
http://www.mrr.gov.pl/fundusze/wytyczne_mrr/obowiazujace/horyzontalne/strony/lista.aspx
Serwis Audyt.Net to także forum wymiany wiedzy i informacji, projektów dokumentów roboczych audytu, doświadczeń zawodowych oraz możliwość samokształcenia i doskonalenia umiejętności zawodowych.
Serwis PAW to platforma rozwoju, integracji i wzajemnego wsparcia w środowiska zawodowego związanego z audytem.
Kontakt do nas: paw@audyt.net
© 2015 - 2020 Praktyczny Audytor Wewnętrzny, Audyt.Net