egzamin CIA
- This topic has 10 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, and was last updated 8 years temu by .
Oglądasz 11 wpisów - 1 z 11 (wszystkich: 11)
Oglądasz 11 wpisów - 1 z 11 (wszystkich: 11)
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
czy ktoś ma jakiekolwiek materiały do egzaminu CIA i byłby skłonny sie nimi podzielić?
Z materiałów mogę Ci polecić książki Gleima (polskie tłumaczenie do kupienia w Ernst&Young). Wymagają one uzupełnienia inną lekturą (zwłaszcza do egzaminu nr 2 i 3). Co do „dzielenia się” książkami Gleima to nie polecam – mam komplet, tłumaczenie jest fatalne a podobno teraz EY ma wydać nową wersję (lepiej przetłumaczoną).
Proszę podpowiedzcie co oprócz Gleima muszę wykuć aby przystąpić do egzaminu CIA? Niestety nie znam za dobrze angielskiego, więc jestem ograniczona do polskojęzycznych materiałów.
Które z wymaganych egzaminów certyfikacyjnych trwają najkrócej bo z tego co widzę wszystkie po kilka lat…?
Najkrócej to chyba CGAP. Jest to jeden egzamin /test/ i tyle. Nie wiem jak z CISA, bo CIA to cztery bloki /4 egzaminy/ dwa razy w roku mozna zdawać, 1 i 2 mozna połączyć, ale to i tak ok 1,5 2 lata w najlepszym przypadku (bez powtórek).
Jednak certyfikaty odpadają w przypadku osób nie mających 2-letniego doświadczenia w audycie. Jednostka, która nie miała obowiązku tworzenia audytu a nagle będzie musiała go stworzyć, nie będzie mogła wysłać na egzamin swojego pracownika, żeby dać mu awans. Będzie musiała zatrudnić audytora z zewnątrz a pracownika, który właściwie przygotowywał jednostkę do audytu – zwolnić.
CISA to też jeden egzamin. Barierą może być język – nie ma tego egzaminu po polsku, no i wymóg odpowiedniego doświadczenia…
Jak zakupoić książkę Gleima do części I CIA, bo na stronie EY w sekcji materiały nie znalazłam tej pozycji
K-asiek zadzwoń do nich (do EY Academy of Business).
Nickkita – zamiast doświadczenia w audycie wystarczy „ekwiwalent” czyli np doświadczenie w kontroli a taka osoba znajdzie się chyba w każdej jednostce. Aha, co do CGAP ograniczeniem dodatkowym jest to, że ww. doświadczenie ma być zdobyte w sektorze publicznym.
Tak, faktycznie zdążyłam doczytać na stronach internetowych 😆
Chciałbym odświeżyć temat. Czy jakiś forumowicz aktualnie przygotowuje się do egzaminu/jest w trakcie zdawania? Jakieś doświadczenia dot. obecnej formy egzaminu?
Serwis Audyt.Net to także forum wymiany wiedzy i informacji, projektów dokumentów roboczych audytu, doświadczeń zawodowych oraz możliwość samokształcenia i doskonalenia umiejętności zawodowych.
Serwis PAW to platforma rozwoju, integracji i wzajemnego wsparcia w środowiska zawodowego związanego z audytem.
Kontakt do nas: paw@audyt.net
© 2015 - 2020 Praktyczny Audytor Wewnętrzny, Audyt.Net