Egzamin na AW z dnia 16.11.2005 r.
- This topic has 9 odpowiedzi, 9 odpowiedzi, and was last updated 18 years, 2 months temu by
leszek.
-
AutorWpisy
-
17 listopada, 2006 o 9:06 am #2794
leszek
UczestnikSą to najświeższe informacje.
Trochę statystyki: na liście przystępujących do egzaminu wykazanych było 285 osób. Na egzamin zgłosiło się około 10 osób mniej ( 2 ławki puste oraz kilka pojedynczych miejsc nie obsadzonych).
A teraz sam egzamin: kilkanaście testów dotyczyło Standardów, Karty, Zamówienia publiczne, Finanse publiczne. więcej z KPA. Około 80 % to testy które się powtórzyły ze strony MF.
Na II część egzaminu nie dotarły 2 osoby – czyżby tak dobrze poszła I część , może uwazały, że im wystarczy punktów aby zostać dpuszczonym do części ustnej? ( różne domysły przewijały się wśród przystępujących do drugiego etapu egzaminu pisemnego). Samo zadanie – po rozdaniu tematów – w ciągu pierwszych 15 minut ( może się bardo nie mylę, ale blisko 15 – 2o osób opuściło salę. Kolenych kilkanaście osób dołączyło do nich w ciągu pół godziny. ( nie przypuszczam aby się tak szybko uporały z zadaniem. Zadanie ( tu kłania się statystyka) w treści dotyczyło zdarzeń z zamówień publicznych. Z populacji wg prowadzonego rejestru zrealizowanych zamówień (różne postępowania, finasowane z różnych źródeł) nalężało uwzględnić zamówienia z wolnej ręki zrealizowanych w okrślonym czasie. W części programu zadania audytowego zdający miał wykazać poszczególne etapy próbkowania losowego z interwałem ( można było otrzymać 15 pkt.) Wdalsza część zadania należało wskazać które zamówienia z rejestru będą brane pod uwagę w kolejnych etapach próbki losowej z interwałem (prawidłowy wynik przypisany do poszczególnych etapów próby losowej z interwałem to kolene 15 pkt. które można było otrzymać).
Jestem ciekawy jakie wrażenia odnieśli pozostali uczestnicy tego egzaminu.17 listopada, 2006 o 9:14 am #2796hanus23
UczestnikDzięki, chyba do najłatwiejszych to zadanie nie należało. 🙄
17 listopada, 2006 o 9:27 am #2797chepsiop
UczestnikByłem na wczorajszym egzaminie. Myślę, że te zadanie było nie takie znów skomplikowane, ale na pewno podchwytliwe. 😉
17 listopada, 2006 o 9:53 am #2798monsz
UczestnikMoim zdaniem było to jedno z prostszych zadań jakie pojawiło się do tej pory – kwestia zaskoczenia.
Sprawa prosta – znasz metodę lub nie. Jeśli nie to nic nie wykombinujesz – a szczerze mało kto przegląda sobie statystykę przed egzaminem.Należy też zwrócić uwagę że w pytaniach opublikowanych na stronie MF pytania 84, 85 w częsci „Metodyka przeprowadzania audytu” dotyczą właśnie tej metody doboru próbki 😈
17 listopada, 2006 o 10:57 am #2799janusz33
UczestnikWitajcie.
Zgadzam się, że było to jedno z najprostszych zadań, mimo, że na początku potrzebowałem „dobrej chwili” aby zorientować się o co w tym zadaniu chodzi.
Przypomniała mi się szkoła średnia, w której Pani Profesor zawsze mówiła, żeby nie bać się zadań ze statystyki na maturze, bo to są zawsze najłatwiejsze zadania.
Oczywiście pod jednym warunkiem, że wiadomo o co chodzi.
Ciekaw jestem, czy są osoby które chcą sobie zrobić prezent na Gwiazdkę?!
Pozdrawiam i życzę wytrwałości. Najtrudniejsze przed Nami.
PS
A może powołać jakieś Koło Podtrzymywania na DUCHU?17 listopada, 2006 o 12:56 pm #2800regisss
UczestnikWitam. W sumie faktycznie trzeba sie było chwile zastanowic nad zadaniem.Ale potem można było je zrobic w stosunkowo krótkim czasie.Co też uczyniłem. Mam nadzieje, że dobrze. Ciekawa rzecz-jeszcze przed egzaminem-do członka komisji podeszła pani-usmiechy itp…..wyszła jako pierwsza….pozostawie bez komentarza….Poza tym ciekawi mnie jeszcze ile takich „osób” było….(pomijam ze z testu tez wyszedłem dosyć szybko-hihi..:wink:)…)
22 listopada, 2006 o 11:29 am #2822agniechar61
UczestnikWitajcie! Czy nie wiecie kiedy można sie spodziewać wyników z egzaminu? Pozdrawiam
23 listopada, 2006 o 8:58 am #2829emus
UczestnikKwietniową edycję ogłosili po 14 dniach / o ile pamiętam było ok.500 zdających /.Wrzesień pisaliśmy w poniedziałek, ogłoszenie ukazało sie na stronie Min.Fin. w piątek 16 września.
25 listopada, 2006 o 2:37 pm #2845stadyr
UczestnikSa juz wyniki pisemnego egzaminu z dnia 16 listopada – wg wykazu zdalo 138 osob (na 285) – 48,4%
25 listopada, 2006 o 2:53 pm #2846leszek
UczestnikWyniki z pisemnego egzaminu z dnia 16.11.2005 r. są na stronie MF. Poszczęściło się 138 osobom. Stopięń „zdawlności” w tym podejściu to 48,42 %. Gratuluję tym którzy zdali, pozostałym życzę wytrwałości.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.