Obszary ryzyka w MOPS
Home › Forum › Wzajemna pomoc merytoryczna › Wzajemna pomoc merytoryczna › Obszary ryzyka w MOPS
- This topic has 10 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, and was last updated 18 years, 6 months temu by
skibania.
-
AutorWpisy
-
29 lipca, 2006 o 9:39 am #1325
kwintesencja25
UczestnikWitam wszystkich.
Czy ktos z Was jest juz po jaim planie audytu w MOPS i moglby mi w jakis sposob pomoc w okreslaniu obszarow ryzyka i zadan audytowych z danych obaszrów. Jestem swiezą pania Audytor wiec z kazdej strony potrzebuje małych wskazówek. Z góry dziekuje za wszelką pomoc.
Zielona Audytorka 🙂29 lipca, 2006 o 9:51 am #1326skibania
UczestnikWitam! Ja też mam wkrótce rozpocząć audyt ( a jak mówi mój szef kontrolę) w MOPSie. Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki.
Pozdrawiam!29 lipca, 2006 o 10:13 am #1327lczarny
UczestnikWitam świeże audytorki w naszych miłych MOPS- ikach.
Co do obszarów ryzyka to w zasadzie z tego co się zorientowałam to audytorzy zastosowali dwa podejście.
1. po przestudjowaniu ustawy opomocy społecznej wyodrębniono zadania realizowane przez MOPS, a nastepnie wskanano szczegółowsze elementy składowe realizacji tego zadania. Trzeba tu jednak zaznaczyć, że takie zadanie wymaga przejścia przez kilka działów.
2. podejscie funkcjonalne, ja to zrobiłam w ten sposób, że wzięłam do ręki regulamin organizacyjny i wyciągnęłam wszystkie działy, dodatkowo do obszaru zaliczyła skargi i wnioski oraz windykacja, dlatego, że jest to ważny obszar. Potem wyodrębniałam posczególne zadania danej komórki. Tak więc przy robieniu zadania można sie głównie skupic na jednej komórce ale nie zawsze. W ten sposób wyodrębnia się bardzo dużo zadań (ok. 90) ale daje to jednoczesnie obraz kierownikowi jak duzo jest obszarów do zaudytowania.
Ja jestem po audycie zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami w zakresie przyjmowania wniosków i wydawania decyzji. Było spoko.
Tak więc życzę wam powodzenia, zbliza sie październik i jest wtedy co robić. Miłego dnia.29 lipca, 2006 o 10:26 am #1328skibania
UczestnikICzarny dziękuję! Na podobnym tropie byłam, jednak mieć wskazówki i podpowiedź od kogoś kto już to robił, jest bardzo przydatne i wskazane. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!
29 lipca, 2006 o 5:57 pm #1340ania79
Uczestnikooo jak miło, że widzę kogoś ze swojej ,,branży:, ale sie ciesze :-)) Ja jestem także z MOPR-u. Robiłam już analize ryzyka dwa razy, także posługując sie głównie regulaminem organziacyjnym. Myśle jednak, ze w tym roku zmienie troszke koncepcję. lczarny, duzo masz tych obszarów, faktycznie, ale w perspektywie strategicznej, to chyba duzo czasu by zajęło zaudytowanie czałego Ośrodka, tak sobie mysle. Jesli chcielibyscie sie wymienic doswiadczeniami z ,,naszej” działki to jestem otwarta>
Naprawde sie ciesze, ze znalazłam jakis ,,społeczników” 😉
pozdrawiam szczególnie gorąco
ania29 lipca, 2006 o 8:44 pm #1342kwintesencja25
UczestnikSuper, że sie glosy odezwaly.
Razniej sie w branzy zrobilo dzieki Wam.
Juz przestudiowalam Regualmin organizacyjny (jednoczesnie odkrywając, ze niektore dzialy maja przypisane zadania, ktorych faktycznie i fizycznie nie wykonują) 😯 , Statut (bazujacy na starej ustawie) i nowa uops. Zasugerowalam Dyrektorowi, ze takie okumnety warto uaktualniac…ale to moze byc ciezkie do przelkniecia dla niektorych. Podobnie jest u nas z Zakresami czynnosci (ale nie warto o tym teraz pisac).
Jestem jak najbardziej otwarta na dalsza wspólprace i wymiane poglądów, wskazówek, itp.
I tak korzystając z okazji zapytam, czy ktorys z moposowych audytorów jest zrzeszonymw SAW?pozdrawiam serdecznie i zcze udanego weekendu.
pora by odetchnąć (tylko nie ma za bardzo czym) 😆
1 sierpnia, 2006 o 9:07 am #1347skibania
UczestnikWitam! Wyjaśniam,że nie jestem aw w MOPSie, a w UM. MOPS dla nas jest jednostką podległą. Nie robiono tam żadnej kontroli, podkreślam żadnej!!! Tak więc głęboka woda przede mną. Na pewno podzielę się z Wami wszystkimi doświadczeniami:smile:
Pozdrawiam!
1 sierpnia, 2006 o 10:45 am #1351lczarny
UczestnikKwintesencjo, ja jestem zrzeszona w oddziale sląskim SAW-u tak więc moze gdzieś się spotkamy, ale na sierpniowy zjazd nie jestem wstanie dojechać.
Miłego dnia…1 sierpnia, 2006 o 1:30 pm #1352piotr430
UczestnikMam to już za sobą. Skupiłem się na organizacyjnym i merytorycznym przygotowaniu MOPSa do realizacji świadczeń rodzinnych, świadczeń wynikających z ustawy oraz wypłacanie dodatków mieszkaniowych. JNie badałem prawidłwowości wydawanych decyzji. Jest duży problem w określeniu pewnych trendów, ponieważ nowa ustawa używa takich samych pojęć jak stara ale to są różne świadczenia. Sprawdziłem również zgodność przyjętych rozwiązań regulaminowych z zadaniami, wykształcenie pracowników socjalnych oraz trochę róznych danych statystyczno – społecznych. Wychodzą ciekawe rzeczy.
1 sierpnia, 2006 o 2:37 pm #1353pawels
UczestnikPo twoim zapytaniu trudno wywnioskować czy zamierzasz sporządzić plan audytu na rok następny czy może program zadania audytowego? Mam poważne wątpliwości co do tego czy możesz przeprowadzać audyt w MOPS-ie. Jak piszesz jesteś zatrudniona w UM więc twoim obszarem działania jest Urząd Miasta. Nowa ustawa o finansach publicznych o(bowiązywać będzie od 1 stycznia 2006 jeżeli prezydent podpisze) jasno reguluje, że w jednostce samorządu terytorialnego, której budżet przekroczy kwotę progową zapisaną w rozporządzeniu audytora wew. zatrudnia się w Urzędzie. Moja rada jest taka zakładając że jesteś zatrudniona w UM to przy tworzeniu planu audytu na następny rok przeprowadź analizę ryzyka do zadań gminy wynikających z ustawy o sam. gminnym. A zatem obszar audytu będzie szeroki. Szczegółowy audyt procesów zachodzących w MOPS-ie winien przeprowadzać audytor wewnętrzny zatrudniony w tej jednostce o ile będą mieli takowy obowiązek. Tyle moich uwag jeżeli ktoś ma odmienne zdanie chętnie podyskutuje na forum oraz pocztą elektroniczną.
Pozdrawiam Paweł.1 sierpnia, 2006 o 2:44 pm #1354skibania
UczestnikPawle_S
mojemu szefowi chodzi o kontrolę, a nie audyt. Ja, póki co, nie mam stanowiska audytora, mimo tego, że wszystko „inne” co potrzebne posiadam, ale to inna historia. Dzięki za wypowiedź.
Pozdrawiam! -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.