Odpowiedz na: I po egzaminie…..
Home › Forum › Egzaminy › egzaminy › I po egzaminie….. › Odpowiedz na: I po egzaminie…..
Prawdę mówiąc nigdy nie myślałem,że zamieszczę jakąkolwiek wypowiedź na tym forum, zważywszy na jakość większości wypowiedzi, ale… no właśnie tym razem dotknięta została kwestia, która boli mnie szczególnie. Chodzi mi o poziom wiedzy niektórych z audytorów, czy też kandydatów do tego zawodu. Zastanawiam się czasem czy niektórzy z was znają się na czymkolwiek poza Standardami. Przyznam, że mam spore doświadczenie, a swojego egzaminu już nawet nie pamiętam. Nie ma zresztą czego wspominać…, kilka pytań i zadanie nie związane zupełnie z później wykonywaną pracą. Pamiętam za to dokładnie każde zadanie przeprowadzone przez mnie i to ile wysiłku włożyłem w tę pracę. Ale opłaciło się…, sam w chwili obecnej zatrudniam Audytorów w swojej jednostce, zawsze jednak zwracając uwagę na umiejętności…, robię szczegółowe testy oparte na konkretnych problemach, przypadkach. Zawsze są to zadania z księgowości lub funduszy, zawsze sprawdzam umiejętność analizowania i formułowania myśli. Nie ma łatwo – samo zaświadczenie o zdanym egzaminie na pewno nie wystarczy. I na koniec jeszcze jedno…, jak popracujecie trochę zobaczycie jak trudno jest zdobyć środki na rzeczoznawcę i jak potrafi zareagować kierownik jednostki, który dokładnie wie ile płaci za waszą pracę. Pozdrawiam wszystkich.